Hoppa till huvudinnehåll

En bild avslöjar allt – få kvinnor på ledande positioner i tyska ministerier

Horst Seehofer, Tysklands inrikesminister.
Tyska inrikesministern Horst Seehofer Horst Seehofer, Tysklands inrikesminister. Bild: EPA-EFE/CLEMENS BILAN Horst Seehofer

I Tyskland väcker de nya ministrarnas utnämningspolitik kritik. Knappt några kvinnor finns med när man nu tillsätter ny ledningspersonal på ministerierna. Det här trots att det i regeringsprogrammet står att den offentliga sektorn ska fungera som förebild.

Det var en bild som satte känslorna i svall. Den nye inrikesministern Horst Seehofer flankerad av åtta kostymklädda män.

Att det inte finns en enda kvinna i ledningen för inrikesministeriet ledde till så häftig kritik att man snabbt tog bort bilden från sin webbsida, med motiveringen att den inte var färdigt bearbetad.

Nu visar en granskning som rundradiobolaget ARD har låtit göra att situationen är ungefär den samma på så gott som alla tyska ministerier och de myndigheter som lyder under dem.

En mycket stor majoritet av personerna i ledande position är män. De enda egentliga undantagen är justitie- och familjeministerierna, vilka båda leds av socialdemokratiska kvinnor.

Angela Merkel vid ett regeringsmöte.
Förbundskansler Angela Merkel vid ett möte med regeringen. Angela Merkel vid ett regeringsmöte. Bild: EPA-EFE/HAYOUNG JEON Angela Merkel,Tyskland,regering

De flesta utnämningarna har hittills gått stick i stäv med det som förbundskansler Angela Merkel och hennes regering har satt upp som mål.

I regeringsprogrammet betonas den offentliga sektorns förebildsfunktion och målet för år 2025 är att hälften av personerna i ledningsposition ska vara kvinnor.

Dyr förbundsdag – dyr regering

Men det är inte bara jämställdhetsaspekten som kritiseras när den nya tyska regeringen nu inleder sitt arbete.

Att regeringen vill nyanställa över 200 personer till välavlönade toppjobb på ministerierna väcker kritik inom oppositionen.

I synnerhet som pengarna för de nya jobben bland annat ska komma från inbesparingar inom tullen och polisen.

Den tyska parlamentsbyggnaden, Bundestag
Det tyska parlamentet Bundestag i bakgrunden. Den tyska parlamentsbyggnaden, Bundestag Bild: EFE/OMER MESSINGER Tyskland,Berlin,Såpbubbla,parlament,Bundestag

Vid de tyska skattebetalarnas förbund talar man om helt onödiga utgifter som nu faller på skattebetalarna.

Man borde ha planerat utgående från den personal man redan har och på det här sättet försökt visa lite mer ödmjukhet inför väljarna, heter det från skattebetalarnas förbund.

Man betonar vidare att det nu verkligen inte behövs några ytterligare kostnader, då också resultatet i höstens förbundsdagsval betyder nya utgifter för skattebetalarna.

Med 709 ledamöter handlar det om den största förbundsdagen någonsin och man räknar med tilläggsutgifter på över 200 miljoner euro under de kommande fyra åren.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes