Hoppa till huvudinnehåll

Terränglöpning genom 40 nationalparker, detta är kampanjen Vi drar till skogs – anmäl dig nu till det första loppet i Noux

Mossa i skogen och i högra nedre hörnet en logo för kampanjen Vi drar till skogs.
Mossa i skogen och i högra nedre hörnet en logo för kampanjen Vi drar till skogs. Bild: Yle skog,kampanjer,Vi drar till skogs

Att springa (eller gå) genom fyrtio nationalparker på sex månader. Det är målet med terränglöpningsturnén Vi drar till skogs. Rutterna sträcker sig från Ekenäs skärgård till de lapska fjällen. Vem som helst som älskar finsk natur kan delta.

När en finländare ska röra på sig drar hen till skogs. Det är vår favorit träningsplats. Från april till oktober har vem som helst möjlighet att bekanta sig med de finska nationalparkerna på ett helt unikt sätt. Tillsammans.

Kalliomaisema
Den sista gemensamma löprundan är i Koli. Kalliomaisema Bild: Metsähallitus/ Yvon Sikkens Koli (kulle),Ukko-Koli

Terränglöpning är löpning på naturstigar.

Kom med och upplev skogsstigarnas mjuka underlag under träningsskorna och njut av naturens stillsamma lugn i sällskap.

I samband med Forsstyrelsen sammanställs alla rutter under turnén till Finlands första landsomfattande karta över terränglöpningsrutter.

Alla rutter kommer att kunna laddas ner och/eller skrivas ut från och med den 13 april på adressen yle.fi/mennäänmetsään eller via sajten luontoon.fi.

Marko Krapu, som är ansvarig producent vid Yles finska nyhets- och aktualitetsverksamhet, är kampanjens eldsjäl och springer i spetsen under de gemensamma löpturerna.

Svenska Yle är med i projektet när projektet går av stapeln i Svenskfinland.

Nuuksionkansallispuisto
Sedan 2012 har ett stort terränglöpningsevenemang ordnats i Noux, nämligen Noux Classic Trail Marathon. Då springer deltagarna antingen 42 kilometer eller 70 om de väljer springa ultra maraton. Nuuksionkansallispuisto Bild: Jouni Immonen / Yle

Turnén börjar i Noux 14.4, anmäl dig nu.

Anmälningsblanketten finns bara på finska. OBS! Läs också informationen i slutet av artikeln innan du anmäler dig.

Vi startar kl.11 i norra ändan av Solvalla idrottsplan. Det finns två olika rutter att välja mellan (5km och 10km). Den längre rutten passerar sjöarna Käkilampi, Orajärvi och Ruuhijärvi.

Evenemanget kommer att direktsändas på Yle TV1 från kl.10:45 framåt. Vid Noux Långträsk finns ett evenemangstorg där kampanjens olika samarbetspartners presenterar sig. Vid evenemangstorget ordnas också en inhemsk terränglöpningstävling mellan kl.10 och 13.

Terränglöpningsturnéns tidtabell

April-Maj

14.4. Noux
21.4. Teijo
28.4. Valkmusa
5.5. Torronsuo
10.5. Liesjärvi
12.5. Kurjenrahka
19.5. Seitseminen
26.5. Oulanka
27.5. Riisitunturi

Juni

3.6. Östra Finska viken
9.6. Petkeljärvi
10.6. Patvinsuo
16.6. Lauhanvuori
17.6. Kauhaneva - Pohjankangas
22.6. Ekenäs skärgård

Juli

7.7. Lemmenjoki
8.7. Urho Kekkonens nationalpark
13-14.7. Pallas-Yllästunturi
15.7. Rokua
21.7. Hossa
22.7. Syöte
28.7. Tiilikkajärvi
29.7. Hiidenportti

Augusti

2.8. Skärgårdshavet
4.8. Bottenhavet
5.8. Puurijärvi ja Isosuo
11.8. Pyhä-Luosto
12.8. Bottenviken
19.8. Isojärvi
25.8. Pyhä-Häkki
26.8. Etelä-Konnevesi

September

1.9. Repovesi
8.9. Kolovesi
9.9. Slottsholmen
15.9. Leivonmäki
16.9. Helvetinjärvi
22.9. Päijänne
23.9. Sibbo storskog
29.9. Salamajärvi

Oktober

6.10. Koli

Observera detta innan du anmäler dig

Vi drar till skogs-kampanjen är riktad till alla finländare men i en del nationalparker har Forststyrelsen begränsat mängden besökare per dag.

Därför måste du anmäla dig till terränglöpningsturnén på förhand på adressen yle.fi/mennäänmetsään.

Du kan anmäla dig tidigast två veckor före evenemangsdatumet. Det är gratis att delta och du behöver inte ha tidigare erfarenhet av terränglöpning.

Varje deltagare deltar på egen risk och är inte försäkrade av Yle. Deltagarna står för sina egna resekostnader.

Artikeln är en versionering av Minna Perovuos artikel om samma kampanj på finska. Du hittar den ursprungliga artikeln här.

EDIT 11.4 kl.16:52: Benämningen trailrunning eller traillöpning har ändrats till det korrekta svenska uttrycket terränglöpning.

Läs också

Natur

Vi drar till skogs registrerade 775 996 skogsbesök under två veckor!

Här har flest skogsbesök gjorts

 • Harsyran är vintergrön

  De syrliga bladen kan ätas året runt.

  Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna. Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.

 • Häggen är släkt med rosen

  Väldoftande blommor men stinkande bark.

  Häggen blommar i maj-juni. Blomdoften är förtrollande och man kan känna igen den på långt håll. Häggens bark, trä och blad luktar däremot illa, vilken man märker om man plockar en häggbukett - händerna får en kännspak odör. Lukten påminner lite om bittermandel. Också djuren lägger märke till lukten.

 • Bofinken, en energisk sångare

  Bofinken sjunger en fallande drill med sluttrudelutt.

  Bofinkens ljudliga sång hörs nästan över allt om våren. De första bofinkarna anländer i mars. Sången börjar man oftast höra i april. Ibland övervintrar bofinken i Finland. Bofinken, Fringilla coelebs, och lövsångaren, Phylloscopus trochilus, är de två vanligaste fågelarterna i Finland. Kännetecken: Bofinken är lätt att känna igen på sina dubbla vita vingband.

 • Vildsvinen blir vanligare i Västnyland

  Ändå så gott som omöjligt att säga hur många de är.

  Vildsvinsobservationerna har blivit vanligare på sistone, men det är så gott som omöjligt att säga hur många individer vi har i Västnyland. Det menar Mikael Wikström, som är specialplanerare vid Finlands viltcentral.

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Lokalt live: Hagabäckens rör rasar in och signalkräftan invaderar bäckens nedre lopp

  Vi sänder live kl. 15.15 och 16.00 på måndagen.

  Hagabäcken är en öringbäck mitt i centrala Helsingfors - men fiskarna hotas av giftiga utsläpp, invasiva arter och av att rören som bäcken leds genom håller på att falla sönder. Klockan 15.15 tar vi en titt på röret vid Krämertsskogsvägen och en spricka i den - 16.00 jagar vi signalkräftor i Köpingsparken.

 • Så här odlar du svamp hemma

  Den gråa ostronskivlingen är en bra nybörjarsvamp.

  Vad smakar ostronskivlingen? Hur mycket ljus behöver svampen? Och hur ofta kan jag skörda? Robin Libäck, självlärd expert inom mykologi, hjälper dig att komma igång med svampodlingen där hemma.

Nyligen publicerat - Natur