Hoppa till huvudinnehåll

Ungerska folket går till val - blir det fyra år till för Viktor Orbán?

Valplakat i på ungersk gata.
Valplakat i på ungersk gata. Bild: Thomas Silén / Yle Ungern,val (kognition)

I dag går det ungerska folket till parlamentsval. Under dagen avgörs det om premiärminister Viktor Orbáns Fidesz sitter kvar vid makten, eller om oppositionen lyckas mobilisera sitt stöd och sätta skeppet i gungning. Väljarna är redo att göra sitt.

Valdagen är i full gång i Ungern, och folk vandrar ut och in ur vallokalerna i de olika distrikten.

- För förstagångsväljarna väntar ett litet armband i ungerska flaggans färger, som delas ut av valförrättarna, berättar Csilla Jozsef, direktör för valräknarna i 11:e distriktet i Budapest.

Köer utanför vallokal i Budapest.
Efter en jämn ström på morgonen har allt fler letat sig till vallokalerna under dagen. Köer utanför vallokal i Budapest. Bild: Yle/Thomas Silén Ungern,Budapest
Kö utanför vallokal i Budapest.
Köerna går runt flera kvarter, som vi den här vallokalen på Etövös utca i 6:e distriktet i Budapest. Kö utanför vallokal i Budapest. Bild: Yle/Thomas Silén Ungern,Budapest

Åldersvariationen är stor och det är viktigt att delta, tycker folk.

- Jag gör det jag kan, så lättar det i alla fall på mitt samvete, säger en 29-årig kvinna som nu röstat för tredje gången.

Valplakat på ungersk gata.
Valplakat på ungersk gata. Ungern,val (kognition)

Även ungrare från utlandet är ivriga att säga sitt med röstsedlarna.

Två av dem är György Sándor och hans son Hunor Sándor.

György Sandor är ungersk kanadensare, numera bosatt i Uleåborg i Finland, där han arbetar som kirurg. Han har under många år rest till Ungern för att delta i alla större val han kunnat.

- Jag ser mig själv fortsatt som en del av det ungerska samhället, och jag tycker att det är min plikt att rösta, säger han.
Hunor Sándor flyttade till Ungern för att gå i skola, och driver nu ett sommarställe för turister vid Balatonsjön.

- Det är väldigt viktigt att unga också är med i valet och ger sina röster, vi ska ju ändå vara de som tar över någon gång i framtiden, tycker Hunor.

Hunor och György Sàndor.
Hunor och György Sàndor. Hunor och György Sàndor. Bild: Yle/Thomas Silén Ungern,parlamentsval

En 59-årig dam delar de här åsikterna om att det är viktigt att vara aktiv i politiken.

- Jag deltar i alla val. Det är det minsta man kan göra för vårt land och för människor vi gillar. Man kan inte avgöra landets öde genom att ligga på soffan, säger hon självsäkert.

Många röster går till Fidesz och Viktor Orbán

Hon har röstat på Fidesz och Viktor Orbán, som många andra beräknas göra i det här valet. Andra som valt att gå en annan väg ser dystert på sina chanser till förändring.

- Det är svårt att vara optimist i Ungern just nu, säger en ung man, men jag skulle inte vara här om jag inte trodde att det fanns en möjlighet.

Många vattenflaskor på ett bord.
Vattenflaskor delas ut till de köande väljarna som kan bli stående länge i den gassande solen. Många vattenflaskor på ett bord. Bild: Yle/Thomas Silén Ungern,Budapest,vatten

Han har röstat på LMP och på Momentum, och han stöder tanken på att taktikrösta, alltså att rösta på ett annat partis kandidat för att ge oppositionen en chans.

Och det finns andra också som hoppas på att en förändring ska ske.

- Jag röstade emot Fidesz, säger en man i 50-årsåldern som lämnar vallokalen med sina barn. Jag skulle vilja ha något nytt.

Om det inte går som han önskar, tror han på fyra tunga fortsatta år för Ungern.

Uppdatering 8.4.2018 kl. 16.10: Artikeln kompletterades med bilder från Budapest.