Hoppa till huvudinnehåll

En spökstad välkomnar turisterna – fortfarande oklart vad som ska hända med Wasalandia

Wasalandias gamla stockbana står öde och nersnöad.
Wasalandias gamla stockbana står öde och nersnöad. Wasalandias gamla stockbana står öde och nersnöad. Bild: Yle/Antti Haavisto Wasalandia,Vasa,nöjesparker

Ännu tre år efter att Wasalandia stängde står byggnaderna kvar på Vasklot i Vasa. Åkattraktionerna har sålts till andra nöjesparker. Endast den 30 år gamla stockbanan står kvar.

- Det är ingen vacker syn. Stora, tomma byggnader och trasiga staket. Det är lite spöklikt, säger Osmo Ovaska, stadsgeodet på Vasa stad.

Byggnad med trasiga väggar.
Vissa byggnader är i dåligt skick. Byggnad med trasiga väggar. Bild: Yle/Antti Haavisto Wasalandia,Vasa,nöjesparker

Den spanska ägaren Aspro Parks finländska bolag Puuharyhmä vill bryta hyreskontraktet med Vasa stad.

- Det här är ingen bra situation, varken för oss eller Vasa. Vi lider ekonomiskt av hyran varje år. Dessutom betalar vi för övervakning av området, grundvärme och en del elkostnader, säger Tuomas Luukkonen, som är direktör för Tropiclandia och TOP Camping, som är en del av Puuharyhmä.

Hyreskontraktet är i kraft till 2035. Det är värt tiotusentals euro per år.

- När vi gjorde kontraktet tänkte vi inte att nöjesparkens verksamhet skulle sluta. Så här långa kontrakt görs knappast nuförtiden, säger Luukkonen.

Vem städar upp resterna?

Förhandlingarna om hyreskontraktet har gått heta under årets början. Representanter från Vasa stad och Puuharyhmä har träffats några gånger, men man har inte kunnat enas om ett resultat.

- Vi förhandlar om olika alternativ på vilka grunder hyreskontraktet kan brytas. Området måste fås i drägligt skick, säger Ovaska.

Gamla rör och skräp ligger i ett av husen.
Gamla rör och skräp ligger i ett av husen. Bild: Yle/Antti Haavisto Wasalandia,Vasa,nöjesparker

Han har representerat Vasa stad i diskussionerna.

- Antingen städar staden upp området eller så gör hyresgästen det. Överlag när ett hyreskontrakt avslutas brukar hyresgästen lämna stället i ursprungligt skick.

Enligt Ovaska har största delen av byggnaderna gjort sitt, men en del av dem kan ännu vara användbara. Till exempel är kontoren byggda för att hålla längre än många andra.

- Det finns många byggnader på området och att återställa det till ursprungligt skick genom att jämna byggnaderna med marken kostar hundratusentals euro, säger Ovaska.

Wasalandia i snöskrud.
Wasalandia i snöskrud. Bild: Yle/Antti Haavisto Wasalandia,nöjesparker,Vasa

Craft Park hade finansiering för att inleda verksamheten

Ännu förra året såg det ut som att Wasalandiaområdet skulle kunna få nytt liv. En grupp företagare ville starta en upplevelsepark med lekparker, dansbanor, skejtramp och ett ölbryggeri på området.

Projektet som gick under namnet Craft Park förhandlade med Puuharyhmä om en inlösning av området. Enligt Lukkonen kom parterna aldrig överens om en summa.

Craft Park skulle finansieras genom en aktieemission, men den lyckades inte. Craft Parks vd Tommi Kypärä säger att finansieringen kunde ha lyckats med hjälp av investerare.

- Vi fick så pass många utländska investerare att vi skulle ha kunnat påbörja projektet. Men floppen med aktieemissionen fick oss att börja fundera om det är lönt att göra det här. Vi ville skapa ett område som stadsborna själva skulle ha ägt.

Kypärä berättar att förhandlingarna om området pågick ända till årets slut i fjol, men sen begravdes projektet för gott.

- Tidsfönstret stängdes när snön kom. Byggnaderna är i så dåligt skick att man borde ha gjort reparationerna före vintern. Vi hade olika syn på avtalet, bland annat om vad som skulle bli kvar av lösöret åt oss.

I avtalet fanns också en paragraf om konkurrerande verksamhet. Den bekymrade personerna bakom Craft Park. Enligt paragrafen skulle Craft Park inte ha fått konkurrera med Tropiclandia som ägs av Puuharyhmä.

Hela Craft Park-projektet hade krävt en satsning i miljonklassen. Förutom att renovera befintliga byggnader skulle man även ha behövt bygga nya. Man hann också ta reda på rivningskostnaderna. Enligt Kypärä skulle det kosta 650 000 euro.

Gammal åkattraktion på Wasalandia.
Gammal åkattraktion på Wasalandia. Bild: Yle/Antti Haavisto Wasalandia,Vasa,nöjesparker

Goda ideér tas emot

Osmo Ovaska säger att Vasa stad ska försöka lösa frågan med Wasalandias kvarlämningar under våren. Han tror att staden och Puuharyhmä ska kunna komma överens om en upplösning av hyreskontraktet senast någon gång under det här året. Han säger att också Vasaborna vill se en lösning på problemet.

- Folk frågar varför området är i ett sådant skick. Och visst är det tråkigt att ett centralt området står stilla och att det är det första turisterna som kommer med båten från Sverige ser. Staden får in hyresinkomster men det är nog meningen att området ska vara invånarna till glädje.

Vad området ska användas till i framtiden är inte klart. Staden har inlett arbetet med en ny detaljplan för Vasklot.

- I samband med det ska vi fundera på Wasalandiaområdets användning. Vi kommer att ordna öppna diskussionstillfällen och där kan man presentera idéer.

Artikeln korrigerad 11.4. Tuomas Luukkonen är direktör för Tropiclandia och TOP Camping, som är en del av Puuharyhmä. Tidigare påstods att Luukkonen är vd för Puuharyhmä.

Text: Niklas Joki/Yle Pohjanmaa
Översättning och bearbetning: Ulrika Stagnäs-Lund/Yle Österbotten