Hoppa till huvudinnehåll

Finlands första terrorbrottsling? Rättegången i Åbo testar Finlands terrorlagstiftning

I Åbo fängelse.
Rättegången mot den åtalade Bouanane inleds på måndag. I Åbo fängelse. Bild: Lehtikuva Fängelse,Åbo,Abderrahman Bouanane,Terrorism

Det kan bli första gången i historien som någon döms för terrorismbrott i Finland.

Det finns vissa kvalifikationer som måste uppfyllas för att man ska kunna dömas för mord i terroristiskt syfte. Bland annat ska syftet vara att skapa rädsla hos befolkningen.

Enligt Dan Frände, professor i processrätt vid Helsingfors Universitet, är det unika i rättegången att man nu testar den finländska tolkningen av terroristlagstiftningen. En fråga är själva tillvägagångssättet.

– Uppfylls de här rekvisiterna när en person beväpnad enbart med en kniv rusar omkring och försöker döda så många han kommer åt? Tillvägagångssättet avviker från bildåd och attacker med sprängämnen som är betydligt farligare vapen.

Knivdådet i Åbo 2017

Abderrahman Bouanane född år 1994 i Marocko, åtalas för två mord i terroristiskt syfte samt åtta försök till mord i terroristiskt syfte. I augusti 2017 attackerade mannen med två köksknivar slumpmässigt personer mellan Salutorget och Trätorget i Åbo.

Den misstänkta har inte i något skede under förundersökningen förnekat sin skuld till de misstänkta knivhuggningarna. Enligt egen utsago har han emellertid inte haft fullständiga minnesbilder av samtliga knivhuggningar.

Vid knivattacken den 18 augusti 2017 på Salutorget i Åbo och i dess närhet dog två personer och skadades åtta.

Oberoende om Bouanane blir dömd för enbart mord eller mord i terroristiskt syfte så blir själva domen densamma. Skillnaden kan vara att han kan få svårare att få beviljat villkorligt fängelse efter 12 år som lagen erbjuder.

– Man blir utsatt för en farlighetsbedömning efter 12 år, och anses man fortfarande som farlig så får man sitta kvar till och med hela livet.

Man beaktar också hur många offren och de skadade är, och utgående från det görs en helhetsbedömning.

Den åklagade hörs från fängelset

Det är inte helt vanligt att en åklagad person sitter i fängelset under rättegången. Den här gången är det en säkerhetsfråga.

– Man vet inte om han kan ha vänner som är beredda att spränga hela alltihop. Det är en helt annat säkerhetskontroll i ett fängelse än i en rättssal.

Enligt Frände är det osannolikt att den åklagade skickas över till ett marockansk fängelse för att avtjäna sitt straff.

– EU-länder har skilda avtal, men det här ligger utanför och jag tror inte att vi har några avtal om fångutbyten med Marocko, säger Frände.

Enligt rättegångens processplan ska rättegångens slutpläderingar hållas den 15 maj och därefter börjar arbetet med domen.

Läs mera:

Nu börjar rättegången kring knivhuggningarna i Åbo – var syftet terroristiskt?

En marockansk man född år 1994 åtalas för två mord i terroristiskt syfte samt åtta försök till mord i terroristiskt syfte. I förberedelsesammanträdet utreds parternas yrkanden och skadeståndskrav, samt den åtalades svaromål. Man beslutar också om tidtabellen, går igenom vilken bevisning som åberopas och kartlägger behovet av tolkar.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland