Hoppa till huvudinnehåll

Lännen media: Myndigheterna tjänar miljoner på att sälja personuppgifter

Trafiksäkerhetsverket Trafis logotyp och ordet Trafi på vit botten
Trafiksäkerhetsverket Trafis logotyp och ordet Trafi på vit botten Bild: Henrietta Hassinen / Yle bilskatt,Trafikverket,bilar,trafik

Myndigheterna säljer personuppgifter – även personnummer – till bland annat Fonecta, bilaffärer och besiktningsföretag, skriver Lännen Media. Var och en kan själv förbjuda att uppgifterna säljs i marknadsföringssyfte.

Till exempel sålde Befolkningsregistercentralen personbeteckningar för 10,5 miljoner euro i fjol. Trafiksäkerhetsverket Trafi sålde uppgifter för cirka 2 miljoner euro i fjol.

Myndigheterna har laglig rätt att sälja finländarnas uppgifter, bland annat personnummer, i marknadsföringssyfte. EU:s nya dataskyddsförordning som träder i kraft i maj kommer inte att påverka det på något sätt, skriver Lännen Media.

Enligt Trafi säljs uppgifterna för att affärslivet ska ha nytta av dem. Var och en kan själv förbjuda att uppgifterna säljs vidare.

Uppgifterna kan också säljas vidare av dem som köper dem

Personuppgifterna säljs både till den offentliga och den privata sektorn. Trafi säljer uppgifter till exempel till bilaffärer, besiktningsföretag och Fonecta. Befolkningsregistercentralen säljer uppgifter till bland annat banker, inkasseringsbyråer och företag som Fonecta och Bisnode Marketing.

Enligt Befolkningsregistercentralen kan uppgifterna också säljas vidare av samarbetspartnerna. Noora Kallio vid Befolkningsregisterförbundet säger till Lännen Media att man har tagit hänsyn till dataskyddsaspekterna i avtalen med samarbetspartnerna.

  • Live kl. 14.55: Regeringen svarar på frågor från studerande om coronaläget

    Talar om välbefinnande och framtidsutsikter.

    Regeringen vänder sig till studenterna med framtidshopp i dystra coronatider. När kan studenterna återvända till högskolorna, när nås de av vaccinet och finns det några jobb under studietiden och efter examen? Det kan bli frågor vid dagens coronainfo för studerande klockan 15. Svenska Yle streamar och rapporterar direkt.

  • Förslaget på en bro över järnvägen i Hangö norra röstades ner

    Plankorsningen i Hangö norra borde bli säkrare.

    Plankorsningen över järnvägen i Hangö norra borde rivas och ersättas med en mer trafiksäker lösning då Hangö-Hyvingebanan elektrifieras. Det anser Trafikledsverket som erbjuder sig att dela på kostnaderna med staden. Men majoriteten i stadsstyrelsen vill annorlunda.

Läs också