Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Räikkönen avbröt efter att ha krossat teknikers ben, EU- och islamfientlig seger i ungerska parlamentsvalet och flygbas attackerad i Syrien

Kimi Räikkönen.
Kimi Räikkönen. Bild: xpbimages.com Kimi Räikkönen

Inrikes:

Varken VR eller Trafiksäkerhetsverket meddelade räddningsväsendet i Södra Savolax om att 50 vagnar metyltertiärbutyleter, även kallat giftiga kemikalier, spårade ut i lördags. 35 ton kemikalier rann ut innan problemet åtgärdades.

Arbetsgivarna vet inte vad deras roll är i utbildningen av arbetskraft, tre månader efter att yrkesutbildningens reform trädde i kraft. Företagen har ett stort ansvar i det nya systemet och många hyvlar i antalet praktikplatser eftersom tiden inte räcker till för till exempel handledning.

Utrikes:

Sittande premiärministern Viktor Orbán och hans parti Fidesz tog en större seger än många kanske väntat i det ungerska parlamentsvalet. Med undantag för små öar av socialliberalt motstånd, som i Budapest, målade Fidesz Ungern i sin orangea färg med en övertygande majoritet av såväl röster som platser i parlamentet.

I Syrien har en flygbas öster om Homs attackerats av hittills okända aktörer. Flygbasen misstänks drivas av iranska styrkor, medan de huvudmisstänkta till räden antas vara USA eller Israel.

Sport:

Kimi Räikkönens Grand Prix i Qatar fick ett äckligt och abrupt slut då ett misslyckat däckbyte och en felplacerad tekniker ledde till ett ännu mer felplacerat ben. Räikkönen fick grönt ljus och körde på teknikerns ben som åkte ur led. Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens vill se förbi olyckan och ser ljust på Kimis säsong.

Väder:

Ett regn- och snöfallsområde rör sig över under närmaste dygnet över vårt land österut.

Temperaturen ligger mellan 6 och 12 grader på dagen, nattens lägsta temperatur -5 grader.