Hoppa till huvudinnehåll

Ny hundpark planeras nära Ramsholmen i Ekenäs

En hund springer på en gräsmatta med en pinne i munnen.
I dag finns det bara en hundpark i Ekenäs. Om allt går som smort kan det i framtiden finnas en till i närheten av Ramsholmen. En hund springer på en gräsmatta med en pinne i munnen. Bild: Mostphotos hund,hunddjur,hundparker

Naturskyddsområdet Ramsholmen i Ekenäs kan få en ny granne – en hundpark. En sådan planeras invid Södra viken på initiativ av en grupp invånare.

Ett antal privatpersoner och hundägare föreslår i ett invånarinitiativ att en ny hundpark byggs i Ekenäs. En bra plats skulle vara vid stadens avstjälpningsplats för snö, som ligger intill Ramsholmens parkering.

En lerig parkering där en buss och en personbil står parkerade. I bakgrunden skymtar stora högar med snö.
Området bakom de parkerade fordonen kan bli en hundpark i framtiden. En lerig parkering där en buss och en personbil står parkerade. I bakgrunden skymtar stora högar med snö. Bild: Malin Valtonen / Yle Ramsholmen,Ekenäs,hundparker,snö,vår,Västnyland,parkering

Den här platsen är bra med tanke på hundägare som bor i centrum av Ekenäs samt båtturister, campinggäster och andra turister som har hundar.

Dessutom ligger platsen lämpligt bredvid friluftsområdet Ramsholmen där många rastar sin hund.

En informationsskylt där det står Hagen-Ramsholmen-Högholmen ovanför en karta. Till höger om skylten syns en stig.
Ramsholmen är ett populärt ställe att besöka även bland hundägare. Det ligger intill området där den nya hundparken planeras. En informationsskylt där det står Hagen-Ramsholmen-Högholmen ovanför en karta. Till höger om skylten syns en stig. Bild: Malin Valtonen / Yle Ramsholmen,Ekenäs,snö,vår,Västnyland

I dag ligger Ekenäs enda hundpark en bit utanför centrum, i ett område norr om riksväg 25 som ligger mellan Formanshagen och Björknäs.

Kostnaden: 20 000 euro

Också vid stadens tekniska avdelning anser man att platsen är lämplig för en hundpark. I planen är området anvisat som park och det ligger utanför naturskyddsområdet.

Staden har diskuterat saken med initiativtagarna. En generell plan och kostnadskalkyl har utarbetats och i nuläget uppskattas priset bli cirka 20 000 euro.

Initiativtagarna föreslår att stadens andel skulle vara 12 000 euro. De vill också att staden står för underhållet och städningen.

Staden sköter inte hundparker på andra håll

Politikerna i tekniska nämnden ska diskutera den planerade hundparken på sitt möte på tisdag (10.4).

I tekniska direktörens förslag konstateras att hundparken visserligen är en bra idé men att initiativtagarnas förslag på ansvarsfördelning inte stämmer överens med stadens linje när det gäller hundparker.

Ett marknområde med massa stora, smältande högar med snö.
Området som kan bli en hundpark används i dag som avstjälpningsplats för snö. Ett marknområde med massa stora, smältande högar med snö. Bild: Malin Valtonen / Yle Ramsholmen,Ekenäs,snö,vår,Västnyland,hundparker

I dag finns det åtminstone fyra eller fem hundparker på stadens mark som underhålls av privatpersoner.

Stadens linje har hittills varit att staden kan hyra ut marken gratis. Staden kan också stöda byggandet av en hundpark med en liten summa pengar men att en förening eller en grupp privatpersoner har helhetsansvaret för hundparken.

Tekniska nämnden beslutade på tisdagen (10.4) att staden inte ska investera 12 000 euro i en hundpark nära Ramsholmen. Det beror på att investeringen skulle avvika från stadens linje. Staden vill av samma orsak inte ta ansvar för underhållet av parken då de andra hundparkerna i Raseborg sköts av privatpersoner.