Hoppa till huvudinnehåll

E-sport och livshantering i Prakticum – förälder: "Vad har ni gjort med vårt barn, han går ut och samlar steg!"

Killarna sitter på soffor och spelar TV-spel.
Christoffer Westerlund och Kim Nyholm spelar i pausutrymmet – på lektionerna spelas det däremot inte. Killarna sitter på soffor och spelar TV-spel. Bild: Yle/ Heini Rautoma spel,datorspel,prakticum

Yrkesinstitutet Prakticum startade för drygt två år sedan ett e-sportprogram i Borgå. Nu har e-sportutbildningen brett ut sig över hela Prakticum. Både lärare och föräldrar berömmer de ungas förändrade livsvanor. Vad är det frågan om – datorspelande på lektionerna eller sportiga gymträningar?

– Några studerande frågade efter en extra kurs. Sedan tog det fart. Vi fick snabbt sponsorer och evenemang började ordnas.

Det berättar Kim Nyholm, tredje årets datanomstuderande vid Yrkesskolan Prakticum i Borgå. Han och klasskompisen Christoffer Westerlund har i tre års tid studerat e-sport.

E-sport är ingen utbildningslinje, utan olika linjers studerande kan välja det som valfria studier. Datanomerna är väl representerade, men också till exempel servitörstuderande finns med.

Killarna spelar och vi ser färgranna bilar på TV-skärmen.
I pausrummet spelas i dag ett videospel där bilar spelar fotboll. Killarna spelar och vi ser färgranna bilar på TV-skärmen. Bild: Yle/ Heini Rautoma e-sport,konsolspel,videospel,prakticum i borgå

Nyholm reder ut vad e-sport är:

– Om ett spel spelas tävlingsinriktat så räknas det som det ett e-sportspel. Då kan man på skolan anmäla spelet och skapa lag och träna tillsammans och bli bättre på det. Det kan i princip vara vilket spel som helst.

Vilket som helst spel – pratar vi nu om datorspel?

– Ja, främst datorspel. Men olika genrer, till exempel kortspel och online-arenor.

… och kortspel betyder kortspel på datorn?

– Naturligtvis, digitala kortspel, säger Nyholm med ett leende.

Counter-strike: Global Offensive-pelin ruutu
I spelet Counter Strike spelar man i lag och uppgiften kan handla om att ta kål på motståndarlagets "terrorister". Counter-strike: Global Offensive-pelin ruutu Bild: Yle

Det absolut mest centrala spelet på e-sportprogrammet är ändå Counter-Strike, CSGO.

Där spelar man i fempersonerslag. Det ena laget är terrorister som försöker spränga en bomb och det andra laget kämpar för att förhindra explosionen eller helt enkelt döda alla terrorister.

Spelintresse avgjorde studieval

Både Nyholm och Westerlund har spelat sedan de var små. Datorspel ledde till intresse för datorer överlag, och sedan till datanomutbildningen.

– Jag tror inte jag skulle studera här om jag inte skulle ha spelat, säger Westerlund.

Datanomkillarna säger ändå att man inte måste spela för att kunna bli en bra datanom. Spelandet sker de facto utanför lektionstid. Det man lär sig under e-sportlektionerna är något annat.

Till exempel går studerandena på gym inom ramen för e-sportprogrammet.

– Vi får lyfta vikter och springa och håller på i en timme. Också frukost ingår, säger Nyholm.

Föräldrarna trodde att vi bara spelar här i skolan. Men det gör vi inte. Vi gör allt annat

Det är ändå inte att bygga upp muskler som är målet med träningen.

– Det är att bygga laganda och vänskap och träna tillsammans som e-sporten egentligen handlar om, säger Nyholm.

Han fortsätter med att konstatera att de som nu går ut trean i Prakticum är förebilder för de yngre studerandena:

– Vi har ju mest erfarenhet. Så vi måste se till att alla evenemang och turneringar ordnas på rätt sätt.

Gymträning och sömn i fokus

Datanomläraren Mika Nenonen och socialhandledaren Pia Öhman säger att programmet egentligen handlar om livshantering.

Inte så mycket om att lära sig spela bättre, men att lära sig hur man lever hälsosamt så att man kan bli en ännu bättre spelare.

Läraren Mika Nenonen och studiehandledaren Pia Öhman vid ett bord i pausutrymmet.
Datanomläraren Mika Nenonen och socialhandledaren Pia Öhman säger att det gäller för de gamla att hänga med, de unga vet redan vad e-sporten handlar om. Läraren Mika Nenonen och studiehandledaren Pia Öhman vid ett bord i pausutrymmet. Bild: Yle/ Heini Rautoma Prakticum,pia öhman

– Det är på sätt och vis en bakväg tll att tala om livshantering. Jag har i 15 år arbetat med sociala frågor i skolorna och alltid pratat om samma saker: dygnsrytm, att äta hälsosamt, att röra på sig och så vidare. Via e-sporten är det mer konkret.

Träningen på gymmet leder till att du kan koncentrera dig bättre när du sitter och spelar, hälsosam mat gör att du orkar.

På det här sättet motiveras de unga till hälsosammare livsvanor. Bland annat finns ett belöningssystem med stegmätare: ju mer man promenerar, desto bättre.

– Många unga killar som spelar ishockey kanske drömmer om ett NHL-kontrakt. På samma sätt kan vi hjälpa e-sportarna på vägen och säga att om du på riktigt vill bli bra så måste du ta hand om dig själv.

Men alla behöver inte sikta mot att bli proffs eller semiproffsspelare.

– Vårt e-sportprogram handlar om att bekräfta ungdomarna så som de är och med de hobbyer de har, säger Öhman.

Till programmet finns inte inträdesprov och man är välkommen med så länge man har ett spelintresse.

– I undervisningen försöker jag koppla eleverna och e-sporten. Att de kan hålla på med e-sporten även om de inte spelar, säger Nenonen.

Niina och Jonas med pekplattan i handen.
Datanomstuderandena Niina Lankinen och Jonas Sjögård går inte på e-sportprogrammet, men har involverats i det genom andra studieuppgifter. Niina och Jonas med pekplattan i handen. Bild: Yle/ Heini Rautoma Prakticum,prakticum i borgå

Öhman tar till en annan sportmetafor; ett fotbollslag behöver också mer än bara spelarna: tränare, lagledare och så vidare.

Det finns rikligt med undervisningsrelaterade uppgifter som inte går ut på att sitta vid spelspakarna.

Ett exempel på det här är Jonas Sjögård, som på sin pekplatta förevisar den design han tillsammans med Niina Lankinen gjort för e-sportprogrammets marknadsföring. Båda är datanomstuderande, men de studerar inte e-sport.

Bland annat användes designen under vinterns evenemang Insomnolence, ett spelevenemang som e-sportprogrammet ordnar årligen.

Läraren ser utveckling efter tre år

Tre år av e-sport har gett Nenonen nya insikter som lärare.

– Det handlar om hur man kan göra saker på nya sätt. Föräldrarna trodde att vi bara spelar här i skolan. Men det gör vi inte. Vi gör allt annat, säger Nenonen.

Han har sett en utveckling i studerandenas livshantering, bland annat sömn, hälsa och hur mycket man spelar, under tre år.

Öhman säger att det kommit positiv respons från föräldrar som oroat sig för att deras barn spelar för mycket.

– Föräldrar har sagt: vad har ni gjort med vårt barn? Han går ut med sina kompisar och samlar steg på stegmätaren.

Pekplatta där e-sportprogrammets marknadsföringsmaterial syns.
Grafisk design hör till de uppgifter som man kan göra inom e-sporten utan att delta i själva spelandet. Pekplatta där e-sportprogrammets marknadsföringsmaterial syns. Bild: Yle/ Heini Rautoma Prakticum,e-sport

Där kommer Sjögård och Lankinens designarbete in i bilden; nu vill man visa vad e-sport egentligen är. Pilotprojektet som startade i Borgå för tre år sedan har det spridit sig till hela Prakticum.

E-sportprogrammet har 51 studerande på Prakticum, varav omkring 15 i Borgåenheten. Inför nästa år kommer läroplanen för e-sport att uppdateras, och Öhman tror också på ett allt större intresse bland studerandena:

– Jag tror att intresset kommer vara större än antalet platser i programmet.

Det finns redan studerande som skulle vara intresserade att söka in till e-sportlinjen. Men en sådan finns alltså inte – inte ännu i varje fall.

E-sporten är en del av de valfria studierna och ger så kallade kompetenspoäng.

Oavsett vad man ska arbeta med har man nytta av det man lär sig på e-sportlinjen, anser Öhman.

– Vi vet inte hur yrkeslivet ser ut i framtiden.

Intresset för Prakticums koncept varit stort. Bland annat har Prakticums studieprogram inspirerat till e-sportträning på Yrkesakademin i Närpes.

Enligt Karl Ögland, stöd -och resurslärare på Prakticum, kommer Praktikum-modellen att vara möjlig att studera på tre skolor på finska sidan från och med i höst. Modellen stöds av finska e-sportsförbundet.

Också i nordiska mått växer e-sporten, och det går att studera på folkhögskola med sikte på att bli professionell Counter Strike- spelare, skriver NRK.

I Sverige finns e-sport med i idrottgymansiers kursutbud, säger Ögland.