Hoppa till huvudinnehåll

Florakören tillbaka på Vårdberget på valborg

Festfolk i Vårdbergsparken i Åbo.
Festfolk i Vårdbergsparken i Åbo. Bild: YLE/Niclas Lundqvist Första maj,Vårdberget (kulle i Finland),vårdbergsparken

Det är en stor ära och en mycket rolig sak att vi äntligen kan vara med på Vårdberget och sjunga in våren tillsammans med Brahe Djäknar säger Florakörens vice ordförande Hanna Nyberg i Yle Åbolands förmiddagssändning.

- Det är en jättestor grej och senast vi var med på Vårdberget var 1969 och det är ju ett tag sedan, säger Nyberg.

Enligt Nyberg har det redan tidigare aktivt diskuterats om Florakören kunde delta i valborgsfirandet men inte förrän nu har det lett till något konkret.

- Vi hoppas att det här inte blir en engångsföreteelse och att vi i fortsättningen ska kunna få vara med och sjunga in våren på Vårdberget men vi avgör det förstås inte själva, säger Nyberg.

Publiken bjuds på traditionellt program

På valborg består programmet av de traditionella visorna och sångerna som publiken är van att höra men det kommer också att bjudas på nya inslag.

- Florakören kommer med mot slutet av programmet och vi bjuder då på sådan musik som vår dirigent Ulf Långbacka har tagit fram och ansett att passar bra att sjungas på Vårdberget, säger Nyberg.

Ulf Långbacka dirigerar kören på Vårdberget i Åbo på valborgsmässoafton.
Ulf Långbacka dirigerar körerna på valborgsmässoafton. Ulf Långbacka dirigerar kören på Vårdberget i Åbo på valborgsmässoafton. Bild: Christa Mäkinen / Yle Vårdberget (kulle i Finland),Åbo,Valborgsmässoafton,Valborg på Vårdberget i Åbo med Brahe Djäknar,vappen 2013

Enligt Nyberg inverkar det att konserten är utomhus. Kvinnokörernas traditionella visor är ganska trallvänliga och lätta och det krävs ett nytt arrangemang för att de ska fungera på Vårdberget.

- Vår dirigent har gjort ett bra arbete och jag tror att det blir ett riktigt fint program som vi kan bjuda publiken på valborg, säger Nyberg.

Valborgssändningen den 30 april sänds i såväl Yle Fem och Radio Vega för den som inte kan delta i festligheterna på Vårdberget i Åbo.
Öppna Instagram-inlägget

Läs också