Hoppa till huvudinnehåll

Hej då flash - allt nytt material på Arenan spelas nu upp med html5-spelare

Flash-logo
Flash-logo Adobe Flash Player,Flash

Yle Arenan nådde förra veckan en milstolpe - flashspelaren behövs inte längre. De inspelningar som görs från direkta tv-sändningar började använda en ny publiceringsprocess. I och med det spelas de upp med en html5-spelare, liksom de flesta andra program från tidigare.

Du som använder Arenan har knappast märkt någon skillnad, trots att det på sätt och vis var historisk händelse. Tack vare den här förändringen används inte längre flash för nya videor i webbversionen av Arenan.

I mobila apparater och i smart-tv:n, som tillsammans står för 75 procent av Arenan-användningen, har flash aldrig använts.

Flash har ändå varit en trotjänare i webbversionen av Arenan sedan 2009. Flash var länge att insticksprogram som så gott som hela publiken använde. Och med hjälp av flash har Yle kunnat skydda innehållet på Arenan på ett sätt som upphovsrätterna förutsätter.

Tiden har ändå kört förbi flash. De som tillverkar webbläsare har på grund av flertalet datasekretessproblem börjat överge flash. Och Adobe, som tillverkar flash, har meddelat att man slutar både uppdatera och distribuera flash om ett par år.

Flash används alltså inte längre på Arenan för att spela upp nya videor. Äldre inspelningar, som gjorts på direkta tv-sändningar före första veckan i april, till exempel Tv-nytt 27.3.2018 använder ändå fortfarande Arenans gamla Flowplayer-spelare som bygger på flash, om du tittar via din webbläsare. Nya inspelningar, som gårdagens tv-nyheter, spelas däremot upp i html5-format.

Förändringen kräver inga åtgärder av dig som använder Arenan.

Artikeln baserar sig på Hyvästit flashille skriven av Kari Haakana.

virtuell verklighet + datorer + bredbandsnät + mobiltelefoner + internet + sociala nätverk + lösenord + databrott + teknik (apparater) + kommunikationsteknik + databaser + datakommunikation + pekskärm + telefoner + sökmotorer + dataskydd + e-postadresser