Hoppa till huvudinnehåll

Koivukangas: Intrikat uppförsbacke när Pep skall försöka trumfa Klopp

Antti Koivukangas är fotbollsreporter på Yle Sporten.
Antti Koivukangas är fotbollsreporter på Yle Sporten, han refererar matchen Manchester City - Liverpool ikväll. Antti Koivukangas är fotbollsreporter på Yle Sporten. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012 Liverpool FC

Även om historiska data i praktiken pekar på att matchparet mellan Manchester City och Liverpool redan är avgjort är det just utgångsläget som gör kvällens Champions League-möte till en sådan godbit, skriver Yle Sportens Antti Koivukangas.

Det är ett historiskt faktum att bara sju lag av totalt 126 lyckats vända ett underläge på tre mål till seger i Champions League- och Europacuphistorien.

Manchester Citys uppgift är ingalunda enkel, men trots sin blygsamma 5,5-procentiga chans att avancera känns utgången i matchparet ändå oviss.

Slår man ihop Champions League och Premier League-matcherna för City under säsongen 2017–2018 har laget lyckats näta totalt 109 gånger och gjort fler än tre mål i hela 20 av dessa matcher.

Med ett målsnitt på 2,7 fullträffar är det inte bara möjligt, utan också sannolikt att City sätter bollar bakom Loris Karius i Liverpool-målet.

När lagen möttes i september på samma arena som ikväll vann City med hela 5–0, trots att matchbilden då präglades av den tidiga utvisningen på Sadio Mané.

Och efter första halvlek av veckoslutets Manchesterderby ledde City "bara" med 2-0 när till och med Jürgen Klopp medgav att de borde ha gjort fem eller sex mål.

Frågan är väl inte egentligen huruvida Manchester City kan göra tillräckligt med mål för att ta sig förbi Liverpool, för det kan dom.

Frågan är framförallt huruvida man kan lyckas hålla Liverpools offensiv från att hitta nätmaskorna?

Hoppa över Twitterpostning

Liverpool har lyckats göra mål på bortaplan 19 gånger på 23 försök den här säsongen och redan ett enda gjort mål ikväll betyder att City måste göra fem framåt.

Pep Guardiola och Jürgen Klopp kan varandra väl från otaliga möten i både Tyskland och England och en hel del kommer att handla om hur de individuella spelarna lyckas i matchen.

Är Sergio Aguero ens i närheten av 100 procent är det dåliga nyheter för gästerna och kan Guardiola få in Kevin de Bruyne i spelet längre upp i plan än på Anfield kan det vara giftigt för Liverpools försvar.

Omvänt kan man konstatera att en frisk Mohamed Salah tillsammans med Roberto Firmino och Mané kan göra livet surt för City, som har den offensiva bevisbördan direkt från avspark.

Resultaten i säsongens matcher hittills mellan City och Liverpool har alltså skrivits 5–0, 3–4 och 0–3.

Att aftonens Champions League-tillställning slutar mållöst är det väl ingen som utgår ifrån?

Vilket av lagen går vidare från matchparet? Man City eller Liverpool?

Liverpool
83.2% (79 röster)
Manchester City
16.8% (16 röster)
Antal avgivna röster: 95

Storsatsande Manchester City firar i höst tio år under storsatsande ägarskap från Mellanöstern – att laget i sin intrikata uppförsbacke och trots tre förluster redan i detta skede av Champions League-kampanjen skulle kravla sig vidare till semifinal vore en massiv fjäder i Pep Guardiolas hatt.

Liverpool har hållit nollan i fyra raka matcher nu i Champions League med en defensiv som stadgats upp rejält i och med att holländaren Virgil van Dijk anlände.

Vad Liverpool sysslade med senast man släppte in mål i Champions League då, kanske du frågar dig?

Slarvade bort en tremålsledning på bortaplan...

Matchen Manchester City – Liverpool sparkar igång klockan 21.45 i Yle TV2 och på Yle Arenan och refereras på svenska av Antti Koivukangas.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

"Var som ett åskoväder" – Klopp är förberedd på anstormning från Man City i CL-returen

Pep Guardiola pratar om att en perfekt match krävs. Trots ett strålande utgångsläge hissar Jürgen Klopp varningsflaggan inför returmötet i Champions League. ”Vi måste vara förberedda på att det smäller till”, säger Liverpools tränare.

Läs också