Hoppa till huvudinnehåll

Sysselsättningen är högsta prioritet i nästa års budget - "Ojämlikheten mellan människor får inte öka ytterligare"

Regeringstrion Petteri Orpo, Juha Sipilä och Sampo Terho är glada inför budgetrian.
Regeringstrion Petteri Orpo, Juha Sipilä och Sampo Terho är glada inför budgetrian. Bild: Lehtikuva Regeringen Sipilä,Juha Sipilä,Petteri Orpo,Sampo Terho,budgetering

Regeringen sätter sysselsättningen framför allt annat i rambudgeten. Det beskedet gav ordförandena för Centern, Samlingspartiet och De blå då rambudgetförhandlingarna inleddes vid middagstid på tisdagen.

Vi behöver punktinsatser för att se till att behovet av arbetskraft möter utbudet av arbetskraft, sade statsminister Juha Sipilä (C).

- Här behövs det omskolning av arbetskraft, och det satsar vi pengar på. Omskolning - i samarbete med arbetsgivaren - är det snabbaste sättet att svara på företagens behov av kunnigt folk, sade Sipilä.

En annan utmaning för förhandlingarna om rambudgeten är ojämlikheten i samhället, sade Sipilä.

- Ojämlikheten mellan människor får inte öka ytterligare, intygade han.

"Vi kan inte leva med händerna i framtida generationers fickor"

Finansminister Petteri Orpo (Saml) säger sig vara nöjd med hur sysselsättningen och ekonomin har utvecklats. Han tillägger ändå att bristen på arbetskraft och sysselsättningen fortfarande kräver åtgärder.

- Det handlar om framtiden, vi kan inte hela tiden leva med händerna i framtida generationers fickor.

Anslagen är beroende av tillståndet i statsekonomin. Förra veckan ska Finansministeriet fått klart en preliminär uträkning, som visar att det finns cirka 100 miljoner euro extra att skjuta till.

- Siffrorna som snurrat i offentligheten ligger ganska nära, det handlar om tiotals miljoner, kanske hundra, säger Orpo.

- Marginalerna är nog små, säger statsminister Sipilä.

Rinne: Slopa indexfrysningen och aktiveringsmodellen

Det största oppositionspartiet Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne kom med råd till regeringen inför budgetförhandlingarna.

Enligt Rinne pysslar regeringen med småsaker samtidigt som världen och tekniken förändras.

- Rätta till de misstag som gjorts, då det har skurits i barnfamiljernas och de arbetslösas förmåner. Höj läropliktsåldern till 18 år, så att inte en enda ung faller utanför systemet, säger Rinne.

Pengarna till det här skulle SDP få fram genom att bredda skattebasen så att den blir mera rättvis.

Rätta till de misstag som gjorts, då det har skurits i barnfamiljernas och de arbetslösas förmåner― Antti Rinne

Rinne kräver också att regeringen drar tillbaka indexfrysningen av de sociala förmånerna och begraver den omtvistade aktiveringsmodellen.

Regeringen vill ändå inte lyssna på det örat. Statsminister Sipilä slår genast fast att de redan fattade indexbesluten inte kommer att rivas upp.

Skattebeslut till hösten

Både Sipilä och finansminister Petteri Orpo säger att möjliga beslut om ändringar i beskattningen fattas först i slutet av sommaren.

- Vi har nästan ett halvår på oss att följa den ekonomiska utvecklingen. Eftersom skattebesluten träder i kraft först i början av nästa år har vi ingen brådska att fatta förhastade beslut, säger Orpo.