Hoppa till huvudinnehåll

Zuckerberg i kongressförhör: Den här gången blir vi bättre på att ta ansvar

Mark Zuckerberg grillas av den amerikanska kongressen.
Mark Zuckerberg, för första gången i kongressförhör om Facebook Mark Zuckerberg grillas av den amerikanska kongressen. Facebook,USA:s kongress,Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg arbetade hårt för att försvara Facebook i kongressens förhör på tisdagen. Zuckerberg representerar den amerikanska drömmen. Men datasäkerheten får inte ge oss en mardröm, inledde ordföranden.

Tisdagens utfrågning skedde inför två utskott i senaten. Nästan hälften av senatsmedlemmarna medverkade.

- Ni har rätt att ställa hårda frågor om säkerhet, demokrati och rätt till privat information, sa Mark Zuckerberg genast i starten av sitt tal inför senatsmedlemmarna. Utvecklingen av Facebook har varit enastående, men inte enbart fört gott med sig.

Zuckerberg tog ansvaret - än en gång

Zuckerberg gjorde en ödmjuk uppvisning och hade följt råden att inte klä sig i t-skjorta, utan i en oklanderlig kostym med slips.

Han upprepade den historia han har gett tidigare, om Cambridge Analytica som missbrukade Facebooks förtroende.

- Jag startade Facebook, jag driver det och är ansvarig för vad som händer här. Vi gjorde ett misstag och jag är ledsen för det, sa Mark Zuckerberg.

"Det var Obama som började"

Utländsk påverkan av amerikanska val var en fråga som återkom flera gånger under utfrågningen.

Men den republikanska ordföranden påminde genast i början om att redan Barack Obama använde sig av nya möjligheter driva kampanj och nå nya väljargrupper via Facebook.

Den kampanj som bedrevs för Donald Trump var alltså inte unik.

Den stora frågan var nu de 87 miljoner Facebookanvändare, vars information har missbrukats i samband med valkampanjen. Varför har de inte informerats och hur kunde det gå så illa, var en återkommande fråga.

Zuckerberg återkom till svaret om att man felaktigt litade på Cambridge Analytica, vilket man inte borde ha gjort.

Mark Zuckerberg grillas av den amerikanska kongressen.
Mark Zuckerberg grillas av den amerikanska kongressen. Mark Zuckerberg,Facebook,USA:s kongress

Idealism och optimism som kan missbrukas

Facebook handlade ursprungligen om idealism och optimism, påminde Mark Zuckerberg.

Metoo-rörelsen föddes långt genom Facebook, likaså elevmarscherna efter skolskjutningen i Kalifornien.

- Vi vill satsa på att sammanföra mänskor med positiva förtecken för goda ändamål. Men det räcker inte, sa Zuckerberg.

Falska nyheter, hatprat och utländsk valinblandning har nu visat sig också komma som ett resultat av Facebook.

"Kan vi lita på er?"

Nu koncentrerar vi oss på att bygga redskap som gör gott, inte illa, lovade Zuckerberg. Men han möttes också av misstro.

- Zuckerberg har en historia av 14 år av beklaganden och ursäkter. Varför ska vi lita på att det blir bättre den här gången, frågade en av de upprörda senatorerna.

Zuckerberg gav inte helt klart svar men lovade stora satsningar på säkerhet med nyanställningar över hela världen för att t.ex. avslöja falska konton, hatprat och desinformation.

Mark Zuckerberg grillas av den amerikanska kongressen.
Mark Zuckerberg grillas av den amerikanska kongressen. Mark Zuckerberg,Facebook,USA:s kongress

Två dagar Zuckerberg i Washington

Det är första gången Zuckerberg medverkar i en kongressutfrågning. Tidigare har han sagt att han hellre sänder andra, som är bättre lämpade. Det har sårat många kongressledamöter att inte möta dem som bestämmer på Facebook.

Kongressutfrågningen på tisdag samlade 44 ledamöter som alla hade fem minuter tid för frågor och svar. Ett annat utskott möter Zuckerberg på onsdag morgon.

Senatorerna koncentrerade sig på frågor kring reglering av informationssäkerhet och reklam på nätet, där EU:s reglering kan fungera som modell också för USA.

Facebooks ställning som monopolbolag oroar också många senatorer.

Läs mera:

Facebook har länge lovat ta bättre hand om användarnas data – nu ska Mark Zuckerberg förklara för kongressen hur 87 miljoner användares uppgifter kunde läcka

Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg vittnar inför USA:s kongress den här veckan. Han kommer bland annat att tvingas förklara hur det var möjligt att data om 87 miljoner Facebook-användare kunde läcka ut, och vad bolaget kommer att göra för att förhindra liknande problem i framtiden.

Läs mera:

Zuckerberg ber om ursäkt för Facebookskandalen: Det var mitt fel

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg tar på sig skulden för att facebookanvändares uppgifter har använts på ett felaktigt sätt.