Hoppa till huvudinnehåll

Fusionsutredaren Olavi Kaleva: Klart man har funderingar

Olavi Kaleva koordinerar fusionsdiskussionerna mellan Vasa och Korsholm.
Olavi Kaleva koordinerar fusionsdiskussionerna mellan Vasa och Korsholm. Olavi Kaleva koordinerar fusionsdiskussionerna mellan Vasa och Korsholm. Bild: Yle/ Malin Hulkki Olavi Kaleva

Olavi Kaleva, som koordinerar fusionsförhandlingarna mellan Vasa och Korsholm, träffade under onsdagen politiker och tjänstemän från Vasa och Korsholm.

Området kunde vara en naturlig helhet, enligt Kaleva, som ändå försäkrar sin neutralitet i frågan.

Det här är det andra officiella mötet, det första ordnades i slutet av mars.

Det som diskuterades var främst frågor gällande tidtabeller och de olika arbetsgruppernas arbete och vilka frågor som hör vart.

Så vilken är då tidtabellen?

- I juni borde arbetsgrupperna kunna presentera någon slags mellanrapport. Slutrapporterna borde vara klara i september, säger Kaleva.

Hela utredningen ska enligt planen vara klar under pågående år.

Det låter som en stram tidtabell? Är den realistisk?

- Den är ganska stram men för att åstadkomma något måste tidtabeller vara strama. Processen som helhet tar ju flera år, nu pratar vi bara om utredningen.

Det låter som att en eventuell fusion ligger ganska långt i framtiden?

- Det är politikernas sak att bestämma om. De tar beslut om vad som är bra för det här området, vad som är bra för Vasa och vad som är bra för Korsholm.

Kaleva upplever att stämningen är god och att diskussionerna är sakliga.

Hur beskriver du din roll i det hela?

- Jag är delvis utredare och samtidigt ser jag till att arbetsgrupperna jobbar enligt sina direktiv och att tidtabellen håller.

"Kunde vara en naturlig helhet"

Hur ser då Kaleva själv på förhållandet Vasa-Korsholm och en eventuell sammanslagning?

- Man kan tänka sig att Vasa-Korsholm kunde vara en naturlig helhet. Men jag tar inte ställning varken hit eller dit. Frågan utreds och utgående från det kommer man med ett förslag till politikerna.

Är du helt neutral i den här frågan?

- Det måste man ju vara. Men det är klart att man har funderingar. Det finns ju dessa typer av kommuner i Finland som är väldigt nära och nästan beroende av varandra. Då är det ju naturligt att de kunde gå ihop.

- Men som sagt, det ska bestämmas inom området. Jag gör utredningen så får andra forum bestämma hur det blir, säger Kaleva.

Seinäjoki trycker på

Kaleva har ett förflutet i Vasa, han flyttade bort för sexton år sedan.

Hur är det att se på regionen utifrån?

- Den har blivit kraftigare sen min tid. Nu är man i den situationen att Vasa och Korsholm borde hitta verktyg för att kunna stå emot trycket från Seinäjokiregionen.

Har Seinäjoki ett försprång just nu?

- Kanske ett litet försprång. Staden Seinäjoki har en stor landsbygd omkring sig som är beroende av staden. Tack vare det har Seinäjoki vuxit rätt bra.