Hoppa till huvudinnehåll

Lyckad insamling gläder cancerförening – snart 100 000 euro till ny röntgenapparat till Vasa centralsjukhus

Markku Suoranta på Österbottens cancerförening.
Markku Suoranta på Österbottens cancerförening. Markku Suoranta på Österbottens cancerförening. Bild: Yle/Joni Kyheröinen cancer,österbottens cancerförening

Insamlingen för att få en PET-CT-röntgenapparat till Vasa centralsjukhus går bra. När Österbottens cancerförening startade insamlingen låg målet på 100 000 euro. I dag finns 98 000 euro på kontot.

Markku Suoranta, verksamhetsledare för Österbottens cancerförening, säger att det stora intresset för insamlingen visar att folk vill vara med och påverka samhället.

- Det är många privatpersoner och föreningar som har deltagit i insamlingen. Det här är en prestation av medborgarsamhället.

vasa centralsjukhus
Vasa centralsjukhus vasa centralsjukhus Bild: Yle/Roy Fogde Vasa,Vasa centralsjukhus

Beslut om röntgenapparaten fattas i maj

Den 15 maj kommer cancerföreningen att meddela sjukvårdsdistriktets fullmäktige en preliminär summa som man räknar med att insamlingen har gett.

I sommar kommer fullmäktige att fatta det slutgiltiga beslutet om PET-CT-röntgenapparaten ska införskaffas eller inte.

- Jag tror starkt på att vi kommer att får den här röntgenapparaten till Vasa centralsjukhus.

Insamlingen fortsätter ännu

Cancerföreningen har tillstånd för insamling till årets slut och Suoranta säger att insamlingen kommer att fortsätta tills vidare.

- Vi gör inbetalningen till sjukvårdsdistriktet när anskaffningen är gjord.

Alla pengar som kommer in till insamlingen kommer att användas vid införskaffandet av röntgenapparaten. Suoranta uppskattar att under tio procent av de insamlade medlen kommer att ha använts till reklam för insamlingen.