Hoppa till huvudinnehåll

Mark Zuckerbergs personliga data delades av Cambridge Analytica

Mark Zuckerberg grillas av den amerikanska kongressen.
Zuckerberg stod inför en hätsk kongress på onsdag och avhöll sig från skämt och leenden. Mark Zuckerberg grillas av den amerikanska kongressen. Mark Zuckerberg

Facebooks verkställande direktör Mark Zuckerberg avslöjade för kongressen att han hör till de 87 miljoner användare som blev bestulna på sina personuppgifter av Cambridge Analytica.

Zuckerberg viftade ändå bort påståenden om att användare på Facebook inte har tillräcklig kontroll över sin information på det sociala nätverket.

Hans avslöjande visar att inte ens företagets överhuvud klarar av att skydda sina personuppgifter och förhindra andra från att utnyttja dem.

Hätsk stämning

Kongressen pressade miljardären och frågade om hans personuppgifter hade missbrukats.

Zuckerberg svarade "ja" utan att ge ytterligare detaljer.

Den 33-åriga Facebookmagnaten stod inför en aggressivare och mer misstänksam kongress än på tisdag.

Zuckerbergs hållning var artig och mer kontrollerad än tidigare och han avstod från skämt och leenden.

- Hur kan konsumenter ha kontroll över sina uppgifter om inte ens Facebook klarar av det? undrade demokraten Frank Pallone.

Zuckerberg försvarade sig upprepade gånger med att säga att Facebooks användare själva styr sin data och väljer vad de delar med sig.

Mark Zuckerberg grillas av den amerikanska kongressen.
Mark Zuckerberg grillas av den amerikanska kongressen. Mark Zuckerberg

Facebook arbetar med antiterror

Ett annat avslöjande som kom fram under förhöret var att Facebook arbetar med antiterror.

Företaget har 200 anställda som arbetar på 30 olika språk för att förhindra spridning av radikaliserings- och terrorpropaganda.

Zuckerberg förnekade också att Facebook skulle samla information från användares verbala konversationer genom att använda mobilapparaters mikrofoner.

En serie skarpa frågor ledde till avslöjandet att Facebook samlar in data på människor som inte ens använder sig av nätverket.

Det här av säkerhetsskäl, berättar Zuckerberg. Han kunde inte svara hur en person som inte använder Facebook ska gå till väga för att radera information som samlats in.

"Oundvikligt att internetbolag regleras"

Diskussionen nådde aldrig hur Facebooks möjligheter att sälja riktad reklam till användare skulle påverkas om bolaget föll offer för ny lagstiftning.

- Det är oundvikligt att internetbolag regleras, sade Zuckerberg utan att gå in på ytterligare detaljer.

Vissa representanter blev märkbart frustrerade på den fyra minuter långa tidsbegränsningen som gällde varje fråga.

Tiden räckte inte heller till för att pressa Zuckerberg ytterligare och vissa anklagade honom för att bara upprepa inövade fraser om hur man värderar användarens privata information.

Källor: Reuters, AP

Läs mera:

Datasäkerhetsexpert: Allt hänger på Mark Zuckerberg och vilken agenda han har

Facebook har debatterats aktivt och även kritiserats sedan avslöjandet om Cambridge Analyticas utnyttjande av användaruppgifter. Facebooks grundare Mark Zuckerberg hördes på tisdag i den amerikanska kongressen och hörs även i dag på onsdag.

Läs mera:

Zuckerberg i kongressförhör: Den här gången blir vi bättre på att ta ansvar

Mark Zuckerberg i tufft senatsförhör som betecknades som historiskt.
Varför ska vi lita på att det blir bättre den här gången, frågade arga senatorer. Zuckerberg lovade stora satsningar på säkerhet och att motarbeta hatprat och falska deinformationskonton.