Hoppa till huvudinnehåll

Pargas stad dras inför marknadsdomstol för sitt kosthållsavtal - hotas med böter på 200 000 euro

Bild tagen i strömborska skolans matsal, bild på salads bordet.
Bild tagen i strömborska skolans matsal, bild på salads bordet. Bild: yle/Daniela Ilvonen Borgå,strömborska skolan

Pargas stad gjorde fel då man flyttade över sitt kosthåll till Arkea utan att konkurrensutsätta avtalet.

Det anser Konkurrens- och konsumentverket (KKV), som för marknadsdomstolen föreslår att avtalet upphävs och att Pargas stad måste betala en påföljdsavgift på 200 000 euro.

Pargas stadsfullmäktige godkände i juni 2017 ett avtal om att Arkea från hösten skulle börja leverera maten bland annat till skolor, daghem, äldreboenden och bäddavdelningen. Avtalet gäller i sju år, med option på två år.

Avtalet på över 20 miljoner borde ha konkurrensutsatts

Men avtalet med sina optioner är värt mer än 20 miljoner euro, vilket överskrider gränsen för offentlig upphandling.

Enligt Konkurrens- och konsumentverket har det ingen betydelse att det är fråga om flera mindre avtal, eller att Pargas stad köpt aktier i bolaget och blivit en delägare i Arkea. Avtalet borde ändå ha konkurrensutsatts, anser man.

KKV föreslår för marknadsdomstolen att avtalet upphävs, att Pargas stad måste betala en påföljdsavgift på 200 000 euro och att alla andra avtalspunkter upphävs.

Läs mera:

Pargas om att dras inför marknadsdomstolen: "Det här blir nästan ett prejudikat"

Konkurrens- och konsumentverket (KKV) anser att avtalet med Arkea är värt över 20 miljoner och därför borde ha konkurrensutsatts. Men Pargas påpekar att staden inte kommer att ha ansvar för mat till äldrevården efter att social- och hälsovårdsreformen trätt i kraft.

Läs också