Hoppa till huvudinnehåll

Polisen om pizzeriarånet i Karis: Två av de fyra pojkarna utförde rånet

Bangatan 65 i Karis
Pizzerian finns på Bangatan i Karis. Bangatan 65 i Karis Bild: Yle/Minna Almark karisgata

Det var två pojkar födda år 2001 och 2004 som rånade en pizzeria i Karis i slutet av januari i år. Två andra pojkar födda år 2002 var medvetna om rånet. Det framgår av polisens förundersökning som nu är klar.

En pizzeria vid Bangatan i Karis rånades den 28 januari på kvällen. Summan som rånarna kom över var inte stor. Fyra pojkar var inblandade i rånet.

Enligt de första uppgifterna skulle fyra pojkar ha använt fysiskt våld mot pizzeriaarbetaren.

Övervakningskameror avslöjade rånarna

Med hjälp av bilder från övervakningskameror lyckades polisen komma rånarna på spåret. Tre av pojkarna greps dagen därpå.

Den yngsta pojken, som var tretton år, kom på förhör med sin vårdnadshavare två dagar efter rånet.

I förundersökningen har det kommit fram att det var pojkarna födda år 2001 och 2004 som utförde rånet. Pojkarna har erkänt att de var delaktiga i rånet.

Tre av fyra är straffmyndiga

Eftersom den yngsta pojken som misstänks för rån inte är straffmyndig skickas frågan till åtalsprövning för tre pojkars del.

För pojken som är född år 2001 är brottsrubriceringen rån.

Pojkarna som är födda år 2002 misstänks för underlåtenhet att anmäla grovt brott.

Under förundersökningen kom det fram att de här två pojkarna var medvetna om rånet i förväg, men de meddelade inte myndigheterna eller pizzeriaarbetaren att ett grovt brott var på väg att begås.

Det strängaste straffet för rån är sex års fängelse. Det strängaste straffet för underlåtenhet att anmäla grovt brott är fängelse i sex månader.