Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Akademien - "De beter sig som femåringar i en sandlåda"

Svenska Akademiens ständiga sekreteraren Sara Danius berättar vem som ska få Nobelpriset i litteratur 2016
Svenska Akademiens ständiga sekreteraren Sara Danius berättar vem som ska få Nobelpriset i litteratur 2016 Svenska Akademiens ständiga sekreteraren Sara Danius berättar vem som ska få Nobelpriset i litteratur 2016 Bild: (c) Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press Svenska Akademien,Sverige,Sara Danius,Nobelpriset i litteratur

Krisen inom Svenska Akademien har fått allt mer bisarra drag. Debattnivån sjunker, och ledamöter kastar allt mer dynga på varandra offentligt.

Akademiens devis "Snille och smak" ligger långt borta.

Många människor oroar sig nu över att krisen påverkar Sveriges och Nobelprisets anseende internationellt. Arbetet med att återvinna förtroendet befaras ta många år.

Ledamoten Horace Engdahl uttalade sig nyligen på ett kontroversiellt sätt i Expressen. Han sade bland annat att man inte kan komma till någon annan slutsats än att Akademiens ständiga sekreteraren Sara Danius "är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Horace Engdahl under Nobelfesten 2016
Ledamoten Horace Engdahl Horace Engdahl under Nobelfesten 2016 Bild: Stella Pictures/All Over Press Horace Engdahl,Sverige,Svenska Akademien,Nobelfesten,Nobelpriset i litteratur

Kjell Espmark - som i fredags avgick från Akademien i protest - svarade genast i Aftonbladet där han skrev att det här var ”det skändligaste jag läst i hela mitt liv”.

Göran Greider, chefredaktör och författare säger till Dagens Nyheter (kräver inloggning), att han rodnade när han läste Horace Engdahls ord.

- Att någon kan vara så självgod. Jag tycker hans sätt att framställa Sara Danius var magstarkt. Det här är den största kris Akademien stått inför, säger Greider.

Han säger vidare att han tycker att det är "psykologiskt egendomligt" att ledamoten Katarina Frostenson inte har vett att lämna sin stol.

Svenska akademiens ständiga sekreterare Sara Danius i Stockholm i december 2013.
Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius Svenska akademiens ständiga sekreterare Sara Danius i Stockholm i december 2013. ständiga sekreterare

- Men alla kriser har en god sida, och det här kan vara välgörande för det litterära klimatet, att vi kan röra oss bort från romantiseringen av författargestalten.

Enligt Greider måste Akademien få nya stadgar så att den som begår oegentligheter eller vill lämna Akademien ska få göra det.

- Eftersom personmotsättningarna är i det närmaste bottenlösa i Akademien måste de nog byta ut ett stort antal medlemmar i ett enda svep.

Göran Greider säger ytterligare i en kolumn i ETC att ledamöterna inte borde få sitta mycket längre än vad regeringar brukar få göra.

Guillou om Akademien: Som femåringar i en sandlåda

- De säger oförlåtliga saker som gör att de aldrig kommer kunna sätta sig i samma rum igen, säger författaren Jan Guillou till Sveriges Radio.

Boktid
Jan Guillou Boktid Bild: YLE / Petter Lindberg 6582 0715 000

- Det är femåringar i en sandlåda som slåss på liv och död för struntsaker, säger Guillou.

Han anser ändå att läget är mycket allvarlig för Akademien.

Guillou befarar att Nobelpriset drabbas av ett löjeskimmer eftersom ledamöterna "har gjort sig löjliga". Katarina Frostenson är centrum för bråket och "om hon inte avgår så går Akademien under".

- Man måste sparka hela gänget och börja från början och jag vet inte hur det skulle gå till rent praktiskt. För det krävs det mänsklig mognad vilket de inte har.

Det här handlar om ett sammanbrott som beror på gamla unkna strukturer. Och det ska vi bara vara tacksamma för.― Eva Gedin, förlagschef Norstedts och ordförande i Svenska förläggareföreningen

Katarina Frostenson anklagas inte för någonting

Konflikten följer på oenigheten kring Katarina Frostenson, och frågan om huruvida hon ska uteslutas som ledamot. Svenska Akademien röstade i frågan, och majoriteten ville ha kvar Frostenson.

Frostenson är inte anklagad för någonting. Det handlar om sekretess och jäv i anslutning till den man hon är gift med.

Katarina Frostenson
Katarina Frostenson Katarina Frostenson Bild: EPA/OLAFUR STEINAR GESTSSON DENMARK OUT EPA-EFE/OLAFUR STEINAR GESTSSON DENMARK Katarina Frostenson,Sverige,författare

Hennes man är den person som i medierna beskrivits som ”kulturprofilen”. I fjol anklagade 18 kvinnor honom för sexuella övergrepp. Han har själv via sin advokat nekat till samtliga anklagelser.

"Kulturprofilen" drev också en kulturklubb som tog emot ekonomiskt stöd från Svenska Akademien, och som också blivit ett mål för utredningen. Katarina Frostenson har ägt hälften av klubben.

En stor spricka har uppstått inom Svenska Akademien och flera ledamöter har hoppat av. Till krisen hör att namnen på minst sju Nobelpristagare i litteratur sägs ha läckts ut i förväg via den så kallade "kulturprofilen".

Svenska Akademien - eller De Aderton

Svenska Akademien instiftades 1786 av Gustaf III. Dess syfte är enligt stadgarna att "arbeta uppå Svenska Språkets renhet, styrka och höghet".

I dag är Svenska Akademien en mångsidigt verksam institution som både vårdar arvet från det förgångna och är uppmärksam på nya strömningar i tiden. Gemensamt för alla områden inom Svenska Akademien är att de ska främja det svenska språket.

Akademien utser årligen mottagare av flera priser och stipendier. Eftersom antalet ledamöter är arton kallas Akademien även De Aderton. Se namnen här!

Svenska Akademiens valspråk är "Snille och smak".

Exempel på verksamheten i dag:

 • Nobelpriset i litteratur
 • Akademien har uppdraget enligt Alfred Nobels testamente att utse mottagare av Nobelpriset i litteratur.

 • Priser och stipendier
 • Akademien delar årligen ut ett stort antal priser och stipendier till bland annat författare, litteratur- och språkvetare, historiker, översättare, svensklärare, bibliotekarier och personer verksamma inom teatern.

 • Nobelbiblioteket
 • Nobelbiblioteket är beläget i Börshuset och är ett instrument i Akademiens prisarbete. Samlingarna består huvudsakligen av skönlitterära verk samt litteratur- och språkvetenskapliga arbeten.

 • SAOB - Svenska Akademiens ordbok
 • SAOB är en historisk ordbok som beskriver all slags skriven svenska från 1521 till våra dagar. I SAOB ges förutom en detaljerad och noggrann behandling av ordens betydelser även en redogörelse för ordens stavning, uttal och böjning. Utöver detta får läsaren även en kortfattad etymologi, dvs. beskrivning av ordens historia och ursprung.

 • SAOL - Svenska Akademiens ordlista
 • SAOL är den allmänt vedertagna normen för stavning, uttal och böjning av svenska ord. Första upplagan kom 1874, den senaste i april 2015.

 • SO - Svensk ordbok
 • SO kom ut i tryckt form år 2009 och utgör en ingående beskrivning av det allmänna ordförrådet i modern svenska. Tyngdpunkten ligger på ordens betydelse och användning i kombination med historiska uppgifter.

 • Publikationer
 • Svenska Akademien bedriver en omfattande publiceringsverksamhet inom sina två huvudsakliga verksamhetsområden: språk och litteratur.

Källa: Nationalencyklopedin

Ska Katarina Frostenson uteslutas? Så här röstade Akademien

Så här röstade ledamöterna den 5 april 2018:

Åtta ledamöter röstade för att behålla Katarina Frostenson medan sex ledamöter röstade för uteslutning. Tre ledamöter deltog inte (bland dem Frostenson).

Åtta ledamöter röstade mot att utesluta Katarina Frostenson:

 • Tomas Riad
 • Kristina Lugn
 • Sture Allén
 • Horace Engdahl
 • Jayne Svenungsson
 • Bo Ralph
 • Anders Olsson
 • Göran Malmqvist.

De åtta medlemmarna Akademien skrev också ett inlägg i Svenska Dagbladet att det krävs mycket starka skäl för att utesluta en ledamot ur Svenska Akademien, "därtill en ledamot som inte juridiskt åtalats eller straffats för någonting".

Sex ledamöter röstade för en uteslutning av Frostenson:

 • Sara Danius
 • Per Wästberg
 • Klas Östergren
 • Kjell Espmark
 • Peter Englund

Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund meddelade dagen efter omröstningen att de lämnar Svenska Akademiens arbete.

Källa: Expressen

Läs mera:

Kungen är redo att ändra stadgarna i Svenska Akademien: "Det finns en risk för att Akademiens viktiga verksamhet skadas"

Kung Carl XVI Gustaf är redo att ändra stadgarna i Svenska Akademien, sägs det i ett pressmeddelande som har publicerats på hovets hemsida.

Källor: DN, SVT, SR, Aftonbladet, Expressen