Hoppa till huvudinnehåll

Trump på Twitter: Gör dig redo, Ryssland

Porträtt av Donald Trump, mjukt ljus och presidenten tittar nästan in i kameran.
Porträtt av Donald Trump, mjukt ljus och presidenten tittar nästan in i kameran. Bild: EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL Trump,USA

Ordkriget mellan USA och Ryssland förvärras. USA:s president Donald Trump har varnat Ryssland för konsekvenserna av den misstänkta kemvapenattacken i Douma i Syrien i lördags.

Ryssland har för sin del hotat med att skjuta ner eventuella amerikanska missiler som avfyras mot Syrien och betraktar alla attacker mot Syrien som krigsbrott.

Nu har Trump svarat på Rysslands varning på Twitter - han skriver att Ryssland ska göra sig redo för att missiler kommer att avfyras.

Enligt Trump ska man inte vara vän med ett "gasmördarodjur" som dödar människor och njuter av det. Med odjur avser han Syriens president Bashar al-Assad, som stöds av den ryska regimen.

Rysslands ståndpunkt är att USA borde rikta sina missiler mot terrorister, inte mot den syriska administrationen.

Ryssland uppger enligt nyhetsbyrån AP att de missiler som Trump hotar med skulle förstöra bevis för den eventuella kemvapenattacken.

Trump fortsatte sitt twittrande med att konstatera att förhållandet mellan USA och Ryssland är sämre än någonsin, inklusive Kalla kriget, och att det inte finns någon anledning till det.

Världshälsoorganisationen WHO slår fast att över 70 personer dog och över 500 personer skadades till följd av det man misstänker vara en kemvapenattack mot Douma nära Damaskus.

WHO kräver obegränsat och villkorslöst tillträde till staden för att utreda vad som exakt hänt.

Den syriska regeringen avvisar alla beskyllningar om att den skulle stå bakom dådet.

Artikeln har uppdaterats med länkar till rätt twitterkonto 12.4.2018 kl. 06.39. Innehållet i tweetarna är det samma som tidigare.