Hoppa till huvudinnehåll

Vbl: Fyra månader villkorligt för elev som försökte knivhugga

Rättssal
Rättssal. Rättssal Bild: Yle/Roger Källman österbottens tingsrätt

Den 17-åriga elev som försökte knivhugga en annan på skolgården vid yrkesskolan Vamia i Vasa döms till fyra månader villkorligt fängelse. Det skriver Vasabladet.

Händelsen ägde rum i januari på Vamias enhet vid Smedsbyvägen i Vasa. 17-åringen sprang efter en 16-årig medstuderande och högg efter honom med en kniv.

Offret hann väja undan och kniven gick endast igenom hans jacka.

I rätten visade det sig att det inte finns något som tyder på att pojkarna hade något otalt med varandra, skriver Vasabladet.

Det ska ha varit en tidigare situation, ett meningsutbyte med en flicka, som gjorde förövaren så arg att han gick efter en kniv ur sin verktygsback.

17-åringen berättade att han blivit retad vid ett flertal tillfällen, men inte av just den pojke som han högg efter med kniven. Något annat motiv än ett agerande som bottnar i frustration på grund av att ha blivit retad har inte framkommit.

Åklagaren yrkade på att 17-åringen döms för försök till grov misshandel begånget som ung person. Tingsrätten dömde dock honom endast för försök till misshandel.

Domen är fyra månaders villkorligt fängelse och övervakning i ett år och tre månaders tid. 17-åringen ska också betala 500 euro till målsägande.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten