Hoppa till huvudinnehåll

De svenska morgonnyheterna på tv upphör i sommar – Svenska Yle satsar på radio och webb

Bild av en tom tv-nyhetsstudio.
Bild av en tom tv-nyhetsstudio. Bild: Yle TV-nytt,yle

“Vi vill bjuda våra trogna radiolyssnare på ett rikt innehåll på morgonen”, säger chefen för medier och utgivning Johanna Törn-Mangs.

Tv-nyheterna på svenska som del av Aamu-tv i Yle TV1 kommer att upphöra från och med den 4 juni. Det handlar om en omfördelning av resurserna, där Svenska Yle medvetet går in för att prioritera nyheter i radio och webb på morgnarna.

“Resurserna räcker helt enkelt inte till för att göra allt och därför koncentrerar vi morgonens nyhetsbevakning till radio och webb. Våra publikundersökningar visar att den stora finlandssvenska publiken finns på radio på morgnarna, och vi vill sätta våra resurser på att erbjuda ett rikt innehåll i radio på morgonen”, säger Svenska Yles chef för medier och utgivning, Johanna Törn-Mangs.

Den som vill ha sina morgonnyheter på svenska får dem i Yle Vega från tidig morgon. “Vi har en nyhets- och aktualitetsmorgon med både regionalt och riksinnehåll i Yle Vega från klockan 6 varje dag. De regionala nyheterna sänds klockan halv och riksnyheterna på jämna klockslag”, berättar Törn-Mangs.

Nyhetsbevakningen på webben, svenska.yle.fi, pågår från tidigt på morgonen till sent på kvällen, med kontinuerlig uppdatering.

Tv-nyheter på kvällen

Kvällens nyhetssändningar på tv är fortfarande viktiga för den finlandssvenska publiken. Yle Nyheter TV-nytt kl. 17.55 och 19.30 finns som förut i tablån varje dag och samlar en stor finlandssvensk publik.

“Det är glädjande att märka att TV-nytt behåller sin starka ställning år efter år. På TV-nytt satsar vi speciellt på att lyfta fram människorna som berörs av nyheterna, och på att analysera nyheterna och sätta dem i ett sammanhang. Det är ett upplägg som publiken har uppskattat.”

Alla nyhetssändningar finns också på Yle Arenan.

Nya tvåspråkiga satsningar

Den svenskspråkiga nyhetssändningen i Aamu-tv fungerade tidigt som ett fönster mot den finskspråkiga publiken. I dag görs ändå många andra tvåspråkiga satsningar inom Yle. Den tvåspråkiga serien Egenland hade nyligen premiär på Yle Teema & Fem. Från årsskiftet sänds Strömsö också på Yle TV1. Den största tvåspråkiga satsningen lanserades i fjol, då Yle sände självständighetsbalen som en gemensam tvåspråkig sändning på Yle TV1.

“Vi fick mycket positiv respons på den tvåspråkiga sändningen från självständighetsbalen i fjol. Programmet sågs som mest av 2,8 miljoner finländare. Ett bättre fönster mot det finska än detta får man leta efter, programmet är det mest populära tv-programmet i Finland. Det är en satsning som vi vill fortsätta med”, säger Törn-Mangs.

Yle har också ökat textningen till svenska. Sedan december 2017 är alla program på Yle Teema & Fem från klockan 17.25 till åtminstone klockan 22 tillgängliga på svenska.