Hoppa till huvudinnehåll

Eftersnack frågar: Tänker du avsluta ditt Facebook-konto?

Porträtt på Jeanette Björkqvist och Magnus Londen.
Porträtt på Jeanette Björkqvist och Magnus Londen. Bild: Marcus Rosenlund / Yle Jeanette Björkqvist,Magnus Londen,Eftersnack (live),Eftersnack

Har vi fått nog nu? Eller klår det sociala behovet all eventuell oro? Ja, man behöver inte vare en Einstein för att inse att Facebook, och eventuellt hela idén med sociala medier i sin nuvarande form, befinner sig vid ett vägskäl.

Två dagar i rad har Facebooks vd Mark Zuckerberg i timme efter timme blivit grillad av senaten och representanthuset i USA. Själv bestämde jag mig bums för att jag ville se showen.

Men varför förstöra hälsosam nattsömn för Zuckerbergs skull?

För att jag tror (eller trodde) att något stort är på gång. Att Facebook går mot sin undergång.

Så där satt man med fyrkantiga ögon i en sommarstuga i Pargas mitt i nattens tystnad, ensam, och följde med hur Zuckerberg med lätthet och briljans parerade den ena frågan efter den andra. Han lyckades med konststycket att kombinera ödmjukhet med skärpa och rentav lite humor.

Ja, det rådde ingen tvekan om vem som var chef. Och det var inte politikerna.

Jag somnade med huvudet vilande på tangentbordet. Jag minns inte om jag hann tänka en enda strukturerad tanke där klockan halv tre, men hade jag gjort det, hade den formulerats så här: Facebook kommer att rida ur den här stormen.

Politikerna var tandlösa, det var god morgon yxskaft nästan hela vägen, och de var till största delen helt enkelt oförlåtligt okunniga. Och jag är förstås inte den enda som tycker så.

I många år har granskande journalister lyft fram Facebooks metoder – visserligen utan att det haft speciellt mycket effekt.

Förlåt att jag säger det, men tacka vet jag den seriösa journalistiken. I många år har granskande journalister lyft fram Facebooks metoder – visserligen utan att det haft speciellt mycket effekt.

Ända tills Observer/Guardian och NY Times och andra lyfte fram hur Cambridge Analytica arbetat, detta till stor del tack vare en visselblåsare. I princip verkar ingen veta hur mycket persondata som läckt ut, eller exakt vilken för data om dig och dina vänner och dina vänners vänner som gjorts tillgänglig för andra.

Och ofta har det här skett genom att användaren (det är till exempel du) snällt godkänt alltsammans, krux i rutan, utan att på riktigt förstå vad man godkänt.

Själv är jag inte personligen på Facebook – och efter detta tänker jag aldrig ens överväga det – men när började titta på populära fb-appar noterade jag att många av dem samlar in till exempel religiös tillhörighet om dig och dina vänner. Bland mycket annat. Och på den långa listan om vilka data som samlas in finns ett krux i rutan som inte går att ta bort.

Religiös tillhörighet hos dina vänner ... för att driva Apples bildredigeringsapp Iphoto.

Det hela blir nästan oändligt patetiskt om man samtidigt begrundar att EU:s superstränga nya dataskyddsförordning om några veckor träder i kraft. Varenda liten förening måste se över sina medlemsregister, vilket för mig känns som hyckleri med tanke på vad alla dessa appar tillåts samla in om snart sagt hela världen.

Eller tänk på att vårt – Finlands – gemensamma bildminne riskerar att förbjudas som en skrattretande bugning till den nya dataskyddsförordningen.

Jag skrev tidigare att Zuckerberg klarade det första förhöret med glans. Men när det andra förhöret inleddes hade politikerna gjort sin research och fått frågor direkt från sina taggade väljare. Nu lät det helt annorlunda och Zuckerberg råkade på defensiven, han pressades, han svävade på målet.

Det inger hopp om att demokratin och vi alla fortfarande kan förhålla oss kritiskt till en global jätte som kanske skapat något som antagligen inte längre går att kontrollera.

I Eftersnack älskar vi naturligtvis att tala om sociala medier. Jag minns vintern 2006 då jag snappat upp från USA att det nu kommer att lanseras en ny social app som bygger på att man kan skriva ”dagboksanteckningar” på högst 140 tecken.

Vi skrattade så gott åt denna tidstypiska ”ytlighet”.

I dag skrattar ingen längre åt Twitter (men kravet på 140 tecken är slopat sedan november 2017, så de lyssnade sannolikt på Eftersnack).

Men hur som helst: alla förstår att ”some” förändrat vårt sociala liv och att det medfört mycket gott. Och många är de som säger: Jag har inget att dölja.

Så hur ska vi ha det? Fredag den 13 april intar Eftersnack scenen på Lilla teatern i Helsingfors och då ska vi ta itu med Facebooks öde.

För jag tror, som sagt, att vi är vid ett vägskäl. Men det är faktiskt inte politikerna, journalistiken eller Zuckerberg som avgör vilken väg världen väljer.

Det är styrkan i kollektivet, användarna, som avgör.

Så vad säger du? Tyck till i vår enkät nedan och kom med till Lillan och kommunicera din åsikt. För som vi brukar säga: Världen av idag behöver mera snack och mindre vrål.

Eftersnack Live på Lilla teatern i Helsingfors, 13.4.2018.
Sidekickar: Maria Wasström och Riko Eklundh.
Dörrarna öppnas kl. 14. Sändningen börjar klockan magiska 15.03.
Fritt inträde.

Tänker du avsluta ditt Facebook-konto?

Nej, fördelarna överväger
42.1% (72 röster)
Kanske, men måste avvakta lite
31.6% (54 röster)
Ja, nu har jag fått nog
26.3% (45 röster)
Antal avgivna röster: 171

Rättelse 12.4.2018 klockan 18.50: kongressen ändrades till representanthuset i meningen "Två dagar i rad har Facebooks vd Mark Zuckerberg i timme efter timme blivit grillad av senaten och representanthuset i USA.".

Läs också

Nyligen publicerat - Vega