Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen har fått nog av att rika pensionärer undviker skatter i södern - nu vill den riva upp skatteavtalet med Portugal

Yleisnäkymä Portosta, taloja, kattoja ja takana joki.
Yleisnäkymä Portosta, taloja, kattoja ja takana joki. Bild: manuelfouce via Wikimedia Commons Porto,Portugal

Regeringen föreslår att skatteavtalet mellan Finland och Portugal sägs upp. Propositionen gavs till riksdagen på torsdagen. Orsaken är att Portugal har sölat med att verkställa det nya skatteavtalet länderna emellan.

Avtalet skulle sluta att gälla i början av nästa år.

Det avtal som regeringen vill säga upp är från år 1970, och begränsar Finlands rätt att beskatta vissa pensioner som betalas ut i Finland.

Om Finland och Portugal skulle stå utan avtal skulle det betyda att Finland kunde beskatta pensionerna enligt finsk lag.

Finland och Portugal ingick ett nytt skatteavtal i november 2016, men Portugals parlament har inte behandlat avtalet och därför har det inte trätt i kraft.

- Förhandlingarna om ett nytt skatteavtal fördes i en god anda. Jag hoppas att avtalet kan godkännas också i Portugal i tid, så att vi har ett nytt avtal i kraft när det gamla sägs upp, säger finansminister Petteri Orpo.

Skatteflykten slogs upp stort för tre år sedan

Målet med det nya avtalet är att täppa till kryphål som har gett välbärgade finländska pensionärer möjligheten att undvika skatter genom att flytta till Portugal.

Avtalet tros påverka 200-300 finländares beskattning. Den ekonomiska nyttan för staten beräknas ligga på några miljoner euro. Det är småsummor i sammanhanget, men frågan anses vara principiellt viktig.

- Det nuvarande skatteavtalet mellan Finland och Portugal motsvarar inte uppfattningen om en rättvis beskattning av pensioner. Därför föreslår statsrådet att avtalet sägs upp från ingången av 2019― Petteri Orpo

Det var sommaren 2015 som skatteflykten till Portugal blev ett hett samtalsämne.

Då avslöjades det att bland annat den tidigare Kesko-chefen Matti Halmesmäki, Rautaruukkis tidigare vd Sakari Tamminen och Nokian renkaats tidigare vd Kim Gran hade flyttat till Portugal, där de hade möjlighet att anhålla om skattefrihet för sina pensioner.