Hoppa till huvudinnehåll

Samarbete i god anda under tidspress - Inveon och Prakticum går vidare med sammanslagningen trots olösta frågor

Två män står utanför skolentré.
Två styrelseordföranden: Stefan Mutanen, Prakticum och Jaakko Jalonen, Inveon. Två män står utanför skolentré. Bild: Yle/Mikael Kokkola andra stadiets utbildning,Jaakko Jalonen,inveon

Beslut har nu fattas om att söka gemensam strategifinansiering för en ny yrkesskola. Personal- och fastighetsfrågor återstår ännu att lösa.

I hallen till Edupoli i Borgå är det nästan för trångt på torsdag eftermiddag. Styrelsemedlemmar från Inveon och Prakticum hälsar glatt på varandra.

De ska tillsammans bekanta sig med skolfastigheten och också diskutera den pågående sammanslagningen.

De oklara frågorna är många och tiden är knapp, då strategifinansieringen på cirka 200 000 euro ska sökas senast på måndag.

Träffen i Edupoli bär ändå frukt. Det är både Jaakko Jalonen och Stefan Mutanen ense om. De två leder ordet i Inveons respektive Prakticums styrelser.

- Träffen gick bra. Fint att de två styrelserna kunde bekanta sig med Edupolis lokaler som skulle passa väldigt bra för yrkesutbildning, säger Jakko Jalonen, från Inveon. Samarbetsviljan är väldigt stor.

Skolfastighet.
Skolfastighet. Bild: Yle/Mikael Kokkola andra stadiets utbildning,andra stadiets utbildning i Borgå

En av de tre knepiga fusionsfrågorna handlar om var den nya skolan kunde verka. Edupolis campus i Estbacka är ett förslag, ett annat är att bygga nytt på västra åstranden.

De två andra frågorna berör utbildningsalternativen och Inveonpersonalens framtid. För att jobba vidare på de olösta frågorna tillsattes en ny förhandlingsgrupp.

- Mötet bekräftade att vi tillsammans ska komma vidare och för att lyckas med det har vi nu tillsatt en rätt liten förhandlingsgrupp, säger Stefan Mutanen, Prakticum. Någon stor dramatik ser jag inte i det här läget.

De båda styrelseordförandena ser ändå lite olika på vilka frågor som är de svåraste att lösa. Jaakko Jalonen lyfter fram personalfrågan.

- Enligt tidigare beslut ska Inveons personal övergå i sin helhet till den nya utbildningsanordnaren, men nu har Prakticums styrelse gått in för en annan tolkning, säger Jaakko Jalonen.

Stor skylt vid yrkesskola.
Stor skylt vid yrkesskola. Bild: Yle/Mikael Kokkola andra stadiets utbildning,andra stadiets utbildning i Borgå

Stefan Mutanen ser fastighetsfrågan som den kanske mest besvärliga att lösa.

- Edupoli är ett seriöst alternativ, där kunde vi ha all verksamhet under ett och samma tak. Problemet är avståndet till Borgå centrum som är lite väl långt, säger Stefan Mutanen. Personalfrågan är något som förhandlingsgruppen måste jobba vidare med.

Klart är också vilka utbildningslinjer som kan komma att fortsätta i Borgå om fusionen sker, säger Jalonen.

- Vi har kommit fram till att alla nuvarande utbildningar fortsätter förutom frisörslinjen.

För tillfället har Inveon omkring 300 elever.

- Att växa i Östnyland har alltid varit ett mål för Prakticum, säger Stefan Mutanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland