Hoppa till huvudinnehåll

Sökes: Ett hem för Stafettkarnevalen 2019 – Olympiastadion kommer inte på fråga

Stafettkarnevalens maskotar
Staffan och Steffi Älg kan ses i Alberga nästa år? Stafettkarnevalens maskotar Bild: Yle/Björn Karlsson Stafettkarnevalen,maskotar,stafettkarnevalen2017

Stafettkarnevalen återvänder tidigast år 2020 till Helsingfors. Renoveringen av Olympiastadion drar nämligen ut på tiden. Frågan är vilken ort som ska arrangera karnevalen nästa år?

Den ursprungliga planen var att stadion skulle stå klart våren 2019, men den tidtabellen visade sig vara orealistisk. Det innebär att Stafettkarnevalen inte heller nästa år arrangeras i Helsingfors.

– Vi är väl medvetna om läget. Organisationskommittén har diskuterat saken och kommer att fatta beslut om var Stafettkarnevalen arrangeras 2019 efter årets karneval i Åbo, säger organisationskommitténs ordförande Stefan Haglund.

Karnevalen återvänder till Alberga?

Stefan Haglund berättar att kutymen har varit att karnevalen arrangeras vartannat år i huvudstadsregionen under de år som Olympiastadion inte är tillgänglig.

– Orsaken varför vi vill vara nära huvudstadsregionen är att vi har över 200 frivilliga som jobbar för karnevalen här. Om vi är borta många år så finns det en risk att de glömmer oss och tappar sitt kunnande. Det krävs ett stort maskineri.

I praktiken betyder det att stadion i Alberga i Esbo är det enda alternativet.

– I huvudstadsregionen finns inga andra alternativ. Alla andra arenor är tyvärr för små, medger Haglund.

Inmarschen på stafettkarnevalen. Flicka med pom-poms
Stafettkarnevalen arrangerades i Alberga i fjol. Inmarschen på stafettkarnevalen. Flicka med pom-poms Bild: Yle/Björn Karlsson Stafettkarnevalen,löpning,Svenskfinland,maskotar,inmarsch

Haglund poängterar att organisationskommittén inte har diskuterat frågan än.

– Vi har bara konstaterat att vi vet att vi inte kan vara på Olympiastadion. Men det är klart att vi gör sonderingar mot diverse olika håll hela tiden.

Stafettkarnevalen väcker stora känslor i Svenskfinland

Kampen om att få arrangera karnevalen var hård då det för fyra år sedan blev klart att Olympiastadion stängs för renovering. Organisationskommitténs ursprungliga tanke var att karnevalen skulle arrangeras på samma ort tre år i rad.

Intresset var stort. De fyra orter som var i blickfånget var Tammerfors, Esbo, Åbo och Vasa. Slutresultatet blev en kompromiss som innebar att arrangemanget roterade från Vasa via Esbo till Åbo.

– Det beslutet var extremt bra och lyckat. Samtidigt vill vi inte vara alltför länge borta från vår egen organisation och alla frivilliga som jobbar för oss. I Åbo och Vasa har vi med oss 40 egna funktionärer, de övriga är lokala, konstaterar Stefan Haglund.

Frågetecken också kring Olympiastadion och våren 2020

Risken finns att Stafettkarnevalsarrangörerna står inför samma situation om ett år. Renoveringen av Olympiastadion förväntas vara klar våren 2020 men tidtabellen är tajt.

– Målet är att karnevalen arrangeras på stadion 2020. Inomhusutrymmena blir klara vid årsskiftet 2019–2020. Innerplan byggs först på våren 2020 då vintern är över. Vi borde ha tillräckligt med tid före karnevalveckoslutet, säger stadionstiftelsens vd Maija Innanen.

Helsingfors Olympiastadion renoveras.
Renoveringen av Olympiastadion drar ut på tiden. Bilden från 2017. Helsingfors Olympiastadion renoveras. Bild: Yle/Janne Karinkanta Helsingfors Olympiastadion

Innanen konstaterar att det än så länge är oklart om Olympiastadion ska ha naturgräs, hybridgräs eller konstgräs.

– Blir det konst- eller hybridgräs har vi inga som helst problem att arrangera karnevalen våren 2020. Om vi sår gräs tar det tre veckor innan den tål användning.

Stefan Haglund betonar att Stafettkarnevalsledningen är insatt i problematiken.

– Vi kommer antagligen att vara det första stora evenemanget på nya Olympiastadion. Stadionstiftelsen vill gärna ha oss som första gäst. Det är mycket folk, det är stora tävlingar och man vill se att allt fungerar. Men det är klart det finns en risk att renoveringen inte är färdig till dess.

Läs också

Stafettkarnevalen

Nyligen publicerat - Stafettkarnevalen