Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges ambassadör är imponerad av företagandet i Jakobstadsregionen

Sveriges ambassadör i Finland, Anders Ahnlid
Sveriges ambassadör i Finland, Anders Ahnlid, på besök.. Sveriges ambassadör i Finland, Anders Ahnlid ambassadörer,Sverige,Jakobstad

Sveriges ambassadör i Finland, Anders Ahnlid, besöker företag i Jakobstadsregioneng. Han är imponerad av det han sett, det är lite som i Småland enligt ambassadör Ahnlid, finns det problem så löser man dem.

Ambassadör Ahnlid tillträdde sin tjänst för drygt ett år sedan och det finns enligt honom inga svåra problem när det gäller handelsutbytet länderna emellan.

Inga stora problem

Samarbetet mellan Finland och Sverige är viktigt när det gäller handel och Sverige ligger tvåa i betydelse för Finland efter Tyskland.

En fjärdedel av de utländska bolag som verkar i Finland är svenska och det säger någonting om samarbetets omfång.

De här företagen sysselsätter kring 85 000 personer i Finland och på motsvarande sätt sysselsätter finska företag i Sverige cirka 60 000 personer.

Färjan är viktig för Österbotten

Frågan om en ny färja till linjen Vasa- Umeå kom upp i samband med den träff för företagare som ordnades vid Snellman Ab i samband med ambassadörens besök. Svaret från Anders Ahnlid var diplomatiskt.

- Jag har stor förståelse för de starka intressen som finns för att utveckla färjtrafiken och hoppas att en ny färja kan förverkligas, säger Anders Ahnlid.

- Det finns mycket för näringslivet på båda sidor att vinna på en förbindelse som ligger mellan Torneå/Haparanda och Åbo.

Företagare i Jakobstadsregionen lyssnar till ambassadör Anders Ahnlid
Företagare i Jakobstadsregionen lyssnar till ambassadör Anders Ahnlid. Företagare i Jakobstadsregionen lyssnar till ambassadör Anders Ahnlid Bild: Yle/Kjell Vikman företagare,Jakobstad

Flyttningen av Kiruna stad är en möjlighet för företagare

Ett konkret projekt på den svenska sidan som ambassadör Ahnlid lyfte fram gäller flyttningen av Kiruna stad på grund av malmbrytningen. Det här är ett projekt som ger ringar på vattnet också i Finland.

- Det bör finnas goda möjligheter också för finska företag att vara med och hjälpa till med den utmaningen.

VD Annika Boström vid Boström Ab i Pedersöre
VD Annika Boström vid Boström Ab i Pedersöre VD Annika Boström vid Boström Ab i Pedersöre Bild: Yle/Kjell Vikman livsmedel,Pedersöre,Annika Boström

Kostnadsnivån i Finland kan bromsa expansion i Sverige

Boström Ab i Lepplax i Pedersöre är ett företag i livsmedelsbranschen och exporten till Sverige står för en fjärdedel av företagets omsättning.

Prisnivån är högre i Finland än i Sverige och det påverkar konkurrensmöjligheterna.

- Finska livsmedel är överlag dyrare än svenska, vi har ibland svårt att konkurrera med våra produkter, säger Annika Boström som är vd för familjeföretaget i Lepplax.

- Det är långa avstånd i Finland, vi är färre människor och volymerna blir mindre, där är några av förklaringarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten