Hoppa till huvudinnehåll

VG: Besseberg ska ha mörklagt 65 ryska dopningsfall sen 2011

Anders Besseberg är ordförande för IBU.
Anders Besseberg är ordförande för IBU. Anders Besseberg är ordförande för IBU. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Anders Besseberg,skidskytte

Under onsdagen gjorde polis i Österrike och Norge tillslag relaterade till en dopningsskandal i uppsegling inom internationellt skidskytte. Nu utpekas den 72-årige internationella förbundsbasen Anders Besseberg för att ha mörkat ryska dopningsprover under flera år.

Det är norska VG som kommer med uppgifterna. Enligt Le Monde i Frankrike ska Besseberg ha fått pengar stora summor pengar för "besväret".

Totalt sjutton av 22 ryssar som senast deltog i världscupen ska ha testat positivt för doping enligt tidningens väl insatta källor.

SportExpressen i Sverige har fått tag på Besseberg, som slår ifrån sig.

– Jag ställer mig helt oförstående. Det talas om över 60 dopingprover som ska ha gömts undan. Det är fullständigt okänt för mig, säger Besseberg till SportExpressen.

Österrikisk polis slog till mot det internationella skidskytteförbundets huvudkontor i Salzburg i förrgår. Det bekräftas även från IBU:s håll i en officiell kommentar på förbundets webbplats.

Enligt NRK ska även polisrazzior ha utförts i Norge och en polisutredning pågår mot IBU:s generalsekreterare Nicole Resch och ordförande Besseberg som är norrman.

Igår berättade också den ryska visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov för NRK om att IBU och de ryska antidopningsmyndigheterna skall ha samarbetat gällande ryska skidskyttars dopningsprover.

IBU ska ha varnat Ryssland om misstänkta prov i stället för att utreda saken.

Bessebergs vän och tidigare kollega, finska förbundets ordförande Kalle Lähdesmäki är förvånad av nyheten.

Han lyfter fram Bessebergs mångåriga arbete för antidopningsarbete och nolltolerans och hans engagemang i antidopningsbyrån WADA.

– Det känns otroligt. Besseberg har varit en stark ledare. Starka ledare har ofta även sina kritiker men i detta skede finns det orsak att andas in och stanna upp och se till att man vänt på varje sten, säger Lähdesmäki till Yle Urheilu.

Läs mera:

Polistillslag mot IBU:s kontor – hårda ord mot arbetet: "Ville inte utreda extrema ryska blodvärden"

Det internationella skidskytteförbundet IBU:s huvudkontor har utsatts för en polisrazzia. Dopning uppges vara orsaken till tillslaget och den ryske visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov pekar ut IBU. ”Ryssland och IBU har en komplott som går långt tillbaka”, säger han till NRK.