Hoppa till huvudinnehåll

Åbotvillingar får toppskolning i Sverige och nobbar Finlands landslag – vill upprepa ”popstjärnan” Katja Nybergs bragd

Henrik och Christian Nieminen har höga ambitioner inom handbollen. Så höga att Finlands landslag i dagsläget inte känns aktuellt. Åbobröderna njuter av högklassig handbollsskolning i Sverige.

– Vi hade båda som dröm att spela utomlands och om du stannar kvar i Finland kommer inte den drömmen att uppfyllas, säger Henrik Nieminen.

– Eller det är mycket svårare, inflikar tvillingbror Christian.

Yle Sporten träffar de Åbo IFK-fostrade 18-åringarna i deras gamla hemmaarena Samppalinna. De fyller i varandras meningar och känner varandra utan och innan. Sedan förra hösten går de på idrottsgymnasiet i Partille utanför Göteborg och bor på tumanhand, vilket emellanåt skapar spänning.

– Ibland blir det jobbigt. Jag är den som börjat ta hand om hushållet, medan Henrik är mer laid back och tar det lugnt, säger Christian.

Henrik ler och fortsätter.

– För det mesta går det bra men ibland har vi sämre dagar, precis som alla tvillingar. Jag vet när Christian har en dålig dag och förstår att ge lite mera avstånd.

Bättre handbollsskolning

På handbollsplanen håller båda i huvudsak till på nio meter. För tillfället sker det i Önnereds HK:s herrjuniorer, som denna säsong tog sig till det nästhögsta trappsteget i Sverige.

Önnereds representationslag kvalar som bäst för avancemang upp till Elitserien där de skulle bli Partilles andra representant efter storklubben IK Sävehof.

Bröderna Nieminen har fortfarande en god bit kvar till den svenska herrligan, men tar stadiga steg framåt i utvecklingen i idrottsgymnasiet vars handbollsutbildning är starkt sammankopplat med Sävehof.

– I Sverige satsar de mer på individuella spelaren och utvecklar spelaren i tidigare ålder. Du börjar specialisera dig på en position redan som D-pojke eller till och med ibland yngre, medan du i Finland börjar specialisera dig som äldre C- eller B-junior, säger Henrik.

Önnered mot Aranäs, svenska handbollsligakvalet, våren 2017.
Önnereds grönklädda herrlag kvalar som bäst till Elitserien mot Aranäs och är en seger ifrån avancemang till högsta serienivå. Önnered mot Aranäs, svenska handbollsligakvalet, våren 2017. Bild: Kamerapress.se/IBL Önnereds HK

Christian konstaterar att man tydligt märker av att alla tränare i Sverige fått en gedigen handbollsutbildning. Överlag är allting runtomkring handbollen betydligt proffsigare än i Finland, bedömer bröderna.

– Vår tränare är jättebra på det sättet att han bryter upp alla träningsmoment och man förstår varför man gör allt. Det hjälper mer om man förstår varför man gör en övning, än att tränaren bara säger att ”nu springer ni omkring här och gör det här”, åskådliggör Christian.

De tränar vanligtvis två gånger per dag och handbollssatsningen har skruvats upp sedan flytten. De gick första gymnasieklassen i Katedralskolan i Åbo och har snart första läsåret i Sverige bakom sig.

– Om en träning i Finland blev inhiberad så var det mera att ”aha kul, nu får man gå och lägga sig”. Nu är det mera att okej, jag får en chans att gå till hallen och träna lite extra, gym till exempel. Det finns alltid nåt man kan förbättra, säger Christian.

Nobbar Finlands landslag

Förbättringsmöjligheter ser Christian och Henrik Nieminen också inom finländsk handboll överlag. Finlands herrlandslag har aldrig kvalat in till ett internationellt mästerskap – men det vill Åbobröderna uppleva.

De anspråkslösa framtidsutsikterna är en ingrediens i beslutet att tacka nej till blåvita juniorlandslag.

– Vi har båda som mål att spela utomlands professionellt och att spela i ett annat landslag. För oss är inte det finska landslaget aktuellt, slår Henrik fast.

Inte för tillfället, tillägger Christian bredvid och Henrik fortsätter att möjligheterna till framgång är så mycket större i en annan nordisk landslagsdräkt.

– Om du spelar för Finland måste du vänta tre år innan du får spela för ett annat landslag. Att spela för det finska landslaget tar bara onödig tid bort från ett möjligt annat landslag, resonerar Henrik.

Christian (t.v.) och Henrik Nieminen, Samppalinna bollhall våren 2018.
Christian och Henrik Nieminen vet inte ännu hur långt deras handbollsvingar bär, men de vill hålla alla dörrar öppna. Christian (t.v.) och Henrik Nieminen, Samppalinna bollhall våren 2018. Bild: Yle/Janne Isaksson handboll,christian nieminen

Beslutet att tacka nej till Finland hänger också samman med att bröderna anser att kontakter spelar för stor roll vem som väljs in i landslagen. De drog inte heller jämnt med den förra juniorlandslagslotsen.

– Vi kom aldrig överens med honom och förstod oss inte riktigt på hans träningssätt. Då ansåg vi att det var bättre att vi inte for dit och slösade vår tid, säger Henrik Nieminen.

– Sen finns det också vissa spelare i landslaget vi inte trivs med. Och landslaget ska ändå vara nånting som är kul och vi anser inte att det är kul att vara med i ett landslag vi inte trivs i.

Christian nickar och säger att stämningen under deras juniorlandslagstid lämnade en del att önska.

– Det blir rätt så tävlingsinriktat. Okej, visst ska ju alla landslag vara tävlingsinriktade för att man ska få ut dom bästa, men jag kände inte exakt att det var en gemenskap, utan mer att alla konkurrerade mot varandra. Mer rivalitet än samhörighet.

Vill göra ”en Katja Nyberg”

Helt och hållet har de heller inte uteslutit framtida representation av Finlands landslag. Men dörren håller på att bommas igen.

– Inte är den totalt stängd. Men man måste förbättra verksamheten, säger Christian.

– Verksamheten måste ändra ganska drastiskt för att vi ska kunna tänka oss det, formulerar Henrik chanserna för en finländsk comeback.

Katja Nyberg firar OS-guldet 2008.
Katja Nyberg vann OS-guld med Norges landslag för tio år sedan. Katja Nyberg firar OS-guldet 2008. Bild: All Over Press Katja Nyberg,Norges damlandslag i handboll

Drömmen är att upprepa Katja Nybergs bedrift. Finskbördiga Nyberg vann OS-guld i Norges landslagsdräkt i Peking 2008.

– Det är lite tanken, skrattar Henrik till. Katja är ju en popstjärna i Norge.

I en kolumn för Yle Sporten i samband med OS i Rio de Janeiro 2016 motiverade Nyberg sitt val med att finländsk handboll inte längre hade mer att ge henne.

– Det finns säkert nån i Finland som tycker att jag är en landsförrädare, men jag gissar att dessa människor inte befunnit sig i min situation och inte vet vad jag gjort för att nå såhär långt inom handbollen, skrev Nyberg.

Våga ta chansen!

Och det här med idrottsgymnasium i Sverige? Det valet lovordar Henrik och Christian Nieminen, som uppmuntrar fler finländska ungdomar att modigt söka sig utomlands.

– Du får inte alltid chansen. Man ska våga ta chansen när den finns. Det kanske inte i början ser ut att gå bra, men det kommer alltid att lösa sig på nåt sätt, menar Henrik.

– Det kommer att vara ett stort val, det var mycket stort för oss också, fortsätter Christian. Att för ett år sen tänka att ”ja, nu flyttar vi till Sverige” kändes lite overkligt. Men när vi väl kom fram, kom in i rutinerna, så har det varit bra. Så ta chansen, våga kontakta människor och fråga. Man får jättemycket hjälp av andra.

Läs också: Åbo IFK:s svar på intervjun.