Hoppa till huvudinnehåll

Golfströmmen försvagas hela tiden - följderna skulle vara som tagna ur en katastroffilm

Scen från katastroffilmen The Day After Tomorrow där en kollaps av Amoc försatt New York i en ny istid.
Tärna på en träbit som flyter på Golfströmmen. Scen från katastroffilmen The Day After Tomorrow där en kollaps av Amoc försatt New York i en ny istid. Bild: 20th Century Fox The Day After Tomorrow

Allvarliga störningar i Golfströmmen måste undvikas på alla sätt det går, varnar vetenskapsmän. Havsströmmarna är livsviktiga för det globala klimatet. Golfströmmen är just nu svagare än någonsin tidigare.

I forntida klimatförändringar har Golfströmmen spelat en roll, och färsk forskning visar att strömmen nu är svagare än vad den har varit på 1 600 år.

De färska forskningsresultaten ifrågasätter tidigare forskning som pekat på att Golfströmmen kunde kollapsa först om ett flertal decennier. Nu är resultaten osäkrare - och en eventuell kollaps kunde också ske tidigare än så.

Tidigare kollapser har orsakat extrema förändringar i klimatet. Västeuropa är sårbart och kunde enkelt drabbas av extrema vintrar.

En försvagad Golfström kunde också ge upphov till häftiga stormar i Europa, höjda havsnivåer vid USA:s östkust och ökande torka i Afrika.

Isberg i sydvästra Grönland, Skovfjord - klimatsatsning
Isberg i sydvästra Grönland, Skovfjord - klimatsatsning Bild: EPA/ Kirsten Petersen / Nordfoto skovfjord

Som en katastroffilm

De färska forskningsresultaten oroar vetenskapsmän eftersom den globala uppvärmningen redan haft allvarliga effekter på strömmarna, vilket gör framtiden oförutsägbar. Ingen kan veta när vi når en punkt från vilken det inte finns en återvändo.

Strömmarna som för med sig varmt atlantiskt vatten norrut mot polen där vattnet svalnar, sjunker och återvänder söderut, kallas Amoc (Atlantic Meridional Overturning Circulation).

Om man räknar bort atmosfären har Amoc störst påverkan på klimatet på det norra halvklotet.

Sedan 1950 har Amoc försvagats med 15 procent. Det här beror till stor del på smältande Grönlandsisar och varmare havsvatten.

2004 rullade katastroffilmen The Day After Tomorrow ut på bio och målade upp en dyster bild av följderna av Amocs kollaps. Bland annat New York drabbades av en ny istid.

Enligt forskaren David Thornalley som ligger bakom en av de nya klimatstudierna höll sig filmen till ett realistiskt scenario, och den vetenskapliga grunden historien byggde på stämde överens med verkliga forskningsresultat.

- Filmen överdrev en del - förändringarna inträffade under loppet av dagar och veckor och följderna var väldigt extrema. Men det stämmer att en försvagad Amoc har orsakat snabba och stora förändringar i klimatet i det förflutna, säger Thornalley till The Guardian.

Rykande skorstenar vid ett kraftverk i USA.
Amoc försvagas så länge klimatförändringen orsakad av människan pågår. Rykande skorstenar vid ett kraftverk i USA. Bild: Mostphotos klimatförändring,Utsläpp,rökgaser

Svagare och svagare hela tiden

15 procent svagare strömmar i Amocs system motsvarar ett stopp i världens alla floder tre gånger om.

Forskarna berättar också att deras analyser visar mer. Amoc blir svagare och svagare hela tiden.

- Vi talar om ett system som i viss mån är mycket icke-linjärt. Att leka med det är mycket farligt eftersom det kan utlösa en del överraskningar, berättar Stefan Rahmstorf, en av världens ledande oceanografer, för The Guardian.

- Jag önskar jag visste var den kritiska vändpunkten finns men vi vet inte. Vi borde undvika att orsaka störningar i Amoc. Det är ytterligare en orsak till att vi måste stoppa den globala uppvärmningen så fort som möjligt.

Två isbjörnar i Alaska
Två isbjörnar i Alaska Bild: EPA/GREENPEACE HO isbjörn,smälta

Katastrofala vintrar i Europa

Om Amocs strömmar kollapsade skulle det innebära att mindre värme når Västeuropa, vilket i sin tur skulle leda till att området drabbas av svåra vintrar.

Men allt medan Amoc försvagas kan det också leda till ökande värmeböljor.

Andra studier visar att Grönlandsisarna smälter snabbare än på 450 år, vilket leder till att Amoc ytterligare försvagas.

Det forskarna inte vet är om det redan är för sent - ingen vet när vändpunkten inträffar eller hur fort Amoc kommer fortsätta försvagas.

Enligt Rahmstorf lever hoppet om vi lyckas hålla till det klimatavtalet som slöts 2015.

- Om vi kan hålla temperaturhöjningen under 2 grader så som det beslutades i Parisavtalet finns det bara en liten risk att vi stöter på den katastrofala vändpunkten.

Källor: The Guardian, Yle Uutiset

Läs också

Vetenskap

Nyligen publicerat - Vetenskap