Hoppa till huvudinnehåll

Hans Mäenpää krossade världsrekordet – fick draghjälp av Iivo Niskanen

Hans Mäenpää får draghjälp av Iivo Niskanen under sitt världsrekord vid Levi.
Hans Mäenpää får draghjälp av Iivo Niskanen under sitt världsrekord vid Levi. Hans Mäenpää får draghjälp av Iivo Niskanen under sitt världsrekord vid Levi. Bild: SKiTeamMäenpää Iivo Niskanen,ski team mäenpää

Målet: Att slå det tidigare rekordet på 24 timmar skidåkning. Det var just det som Jakobstadsbon Hans Mäenpää gjorde då han till slut förbättrade den gamla rekordnoteringen med nästan 40 kilometer. Det gör ont överallt men känns bra ändå, säger Mäenpää.

På torsdag förmiddag klockan 10 gick startskottet för världsrekordjakten i Levi. Hans Mäenpääs mål är att skida oavbrutet i 24 timmar och slå det gamla världsrekordet på 433 kilometer.

Den milstolpen nådde Mäenpää tidigt på fredagsmorgonen – och då dygnet var över hade Jakobstadsbon åkt över 470 kilometer. Den exakta noteringen: 472,007 kilometer.

– Hur det känns? Det gör ont överallt, men känns ändå bra, konstaterar Mäenpää i stallets livesändning efter loppet.

Det syntes att Mäenpää gett sitt allt. Då slutsignalen ekade över terrängen kollapsade Mäenpää direkt. Men några större krämpor hade åkaren inte drabbats av.

– Armbågen hade jag lite problem med, men inte något värre.

"Målet var 480 kilometer"

Vädret var på den varmare sidan på torsdagen, vilket enligt åtminstone Mäenpää själv inverkade negativt på resultatet.

– Mitt mål var 480 kilometer, så det klarade jag ju inte av. Med bättre väder skulle det ha gått bättre. Om föret skulle ha varit bättre så skulle jag ha tagit 500 ganska lätt, tillägger Mäenpää och får publiken att skratta. Sedan riktar han en eloge till stödtrupperna:

– Det finns inte ett bättre serviceteam i hela världen. De var med mig hela tiden, skidorna fungerade jättebra. Ett enormt tack till alla.

Öppna Instagram-inlägget

På torsdagseftermiddagen fick Mäenpää en stund draghjälp av bästa möjliga person. OS-guldmedaljören på 50 kilometer, Iivo Niskanen, dök nämligen upp för att hålla uppe farten några varv.

På fredagsmorgonen var det brorsonen Viktor Mäenpää som bidrog med draghjälp och vindskydd på den blåsiga banan i Levi.

Mäenpää hade i övrigt sällskap av den gamla rekordmannen Teemu Virtanen samt Daniel Strand och Anni Anger.

Anger slog i sin tur damrekordet. Det nya världsrekordet för damer lyder 375,564 kilometer.

Läs också