Hoppa till huvudinnehåll

KSML: Polisen kan utrustas med kroppskameror redan i år – "målet är att alla på fältet får en kamera"

Polisen ingriper mot dememonstranter på Finlands självständighetsdag.
Då polisen drar på hårdhandskarna, som på självständighetsdagen 2016, kommer kroppskameror i framtiden att kunna trygga både polisens egna men också den andra partens rättigheter. Polisen ingriper mot dememonstranter på Finlands självständighetsdag. Bild: All over press/ Joni Haavisto demonstration,demonstrationer,Polis,Finlands självständighetsdag

Poliser som arbetar med utryckning och patrullering kommer att utrustas med kroppskameror, och upphandlingen kan äga rum redan i år, skriver Keskisuomalainen. Kamerorna ska hjälpa poliserna eftersom de kan samla bevismaterial, men också göra arbetet säkrare.

Polisstyrelsen har redan öronmärkta pengar för ändamålet, och allt som återstår är enligt polisdirektör Sanna Heikinheimo att definiera de tekniska kraven. Kostnaderna och tidtabellen klarnar under konkurrensutsättningen.

- Hur lagstiftningen och arbetssäkerheten kommer att se ut har också utretts, säger Heikinheimo till Keskisuomalainen.

- Målsättningen är att alla poliser som arbetar på fältet ska utrustas med kroppskameror.

Direktör Sanna Heikinheimo vid Polisstyrelsen på presskonferens om avslagna asylansökningar mars 2018.
Direktör Sanna Heikinheimo vid Polisstyrelsen. Direktör Sanna Heikinheimo vid Polisstyrelsen på presskonferens om avslagna asylansökningar mars 2018. Bild: Lehtikuva Polis,Polisstyrelsen,Sanna Heikinheimo

Kroppskamerorna sätts fast på polisens bröst, på halaruniformen. Trettio kameror har sedan 2016 testats på Helsingforspolisen och resultaten har uppenbarligen varit positiva.

Upphandlingen kommer att ske snabbt.

- För att kunna utnyttja den här typens teknik är det skäl att framskrida snabbt, konstaterar inrikesminister Kai Mykkänen (Saml).

Kamerorna som använts i Helsingfors har visat sig öka polisernas säkerhet och minskat på uppkäftigheten mot poliserna. De kamerorna har endast bandat, och i fjol sade överkommissarie Jussi Huhtela vid Helsingforspolisen till Yle Uutiset att sändande kameror vore ett bra alternativ vid en bredare upphandling.

Läs mera:

Helsingforspolisen började använda kroppskameror - har varit till nytta i ett brottsfall

Helsingforspolisen har i några månader använt kameror som är fästa på polisernas uniform när polisen patrullerar utomhus. I ett fall har film tagen av kroppskameror sparats för utredning av brott.