Hoppa till huvudinnehåll

Män råkar illa ut för ofta - myndigheter uppmanar dem att sluta mixtra

Målare
Man som målar. Målare Bild: Andy Dean Photography/Mostphotos målarredskap,målare,målfärger,målning (ytbehandling),renovering,byggmaterial,män,renewal,målare (bildkonstnärer),arbetare

Män drabbas oftare än kvinnor av allvarliga olycksfall. Det uppmärksammas nu genom en temadag som uppmanar männen att sluta greja/joxa/tricksa med allt möjligt och i stället vara försiktigare.

Varje dag uppsöker mer än 1000 vuxna finländare läkare på grund av något olycksfall, enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Männen är överrepresenterade i olycksstatistiken, och därför vill man nu uppmärksamma dem, enligt rådgivande tjänsteman Pirjo Lillsunde på social- och hälsovårdsministeriet.

- Det är ofta männen som gör de farligaste arbetena hemma. De renoverar, putsar stuprännor, kliver upp på taket, använder motorsåg och kapar ved. Men män kör också oftare än kvinnor för fort, säger Lillsunde.

Bröllopstårta
Bröllopstårta Bild: WWW.EUGENELUCKY.COM bröllopstårtor,bröllop,tårta

Bilen brann upp, tanden sprack

Kampanjen Olycksfallsdagen genomförs varje gång almanackan visar fredagen den 13:e. I år sker det två gånger, i april och 13:e juli.

Enligt social- och hälsovårdsministeriet, som är en av arrangörerna, kunde många olyckor undvikas och man vill uppmärksamma folk på riskerna.

Folk på stan i Jakobstad verkar hålla med om att man kanske kunde undvika en del äventyr.

- Varje gång man bygger något håller man på med något olycksfall, säger en man som bland annat slagit sönder en av sina tänder med hammare.

- Jag slogs med en hylla, säger en kvinna. Hon skulle rätta till en sned hylla och slog för hårt så hon fick ett stort sår på handen.

En annan man berättar att hans bil brann upp fredagen den 13:e. Själv hann han ut ur bilen och han fick också ut systerns bröllopstårta ur bilen i tid.

Emil Weckman i Vanda år 2015
Arkivbild Emil Weckman i Vanda år 2015 Bild: Yle / Sebastian Backman emil weckman

Gör det som faller en in

Men adrenalinet verkar också sätta käppar i hjulen för försiktigheten.

Jakobstadsbon Janne Sjöblom åker bland annat motocross på fritiden och han håller med om att det blir lite väl riskfyllt ibland.

- Jag cyklade med en BMX och kunde ha undvikit att åka omkull och slå ut två tänder. Jag påstår att jag tar lite mer risker än andra. Jag kör också motocross.

Men varför ta riskerna?
- Adrenalinet. Det är så roligt.

Flera verkar hålla med om att män nog mixtrar då och då.

- Man provar väl och tänker att allt går. Och så går det som det går, säger en man.

- Det är så mycket roligt som blir ogjort om man inte gör det som faller en in, det som är kul. Jag tror män utsätter sig för större risker, säger en man.

Händer med stavar.
Händer med stavar. stavgång,hälsa,Senior,motion

Stavgång farligare än fotboll?

Varje år skadar sig över 330 000 finländare när de sportar eller motionerar. Sex av tio som råkar ut för en olycka i samband med idrott är män.

Det beror delvis på att de sysslar med grenar som till exempel ishockey och fotboll. Mest olycksfall sker ändå då man joggar, går eller går stavgång.

Arrangörerna bakom kampanjen Olycksfallsdagen tipsar utövare om vikten att ha rätt utrustning men också att man ska träna mångsidigt.

Dessutom ska man sköta skador samt värma upp och stretcha. Inte minst ska man anpassa utmaningarna till sin egen kondition och öka med måtta. Och sporta inte om du är sjuk eller full.

Man stretchar på trappa
Man stretchar på trappa Bild: Mostphotos trappor,idrott,motion,löpning,löpare,motionsidrott,stretching,löptrappa

Snubblar och halkar

Enligt Lillsunde uppstår också risker då någon är stressad eller trött, då man har bråttom eller struntar i säkerhetsföreskrifter.

Inte minst tar folk onödiga risker då de ska fixa något hemma. För de flesta olycksfall sker hemma.

Att männen är överrepresenterade i statistiken i fråga om olycksfall med dödlig utgång beror enligt Lillsunde inte på att männen jobbar inom till exempel byggbranschen eller industrijobb.

- Inom trafik och arbetsliv har man gjort bra förebyggande arbete och dödsfallen har minskat, säger Lillsunde.

En man håller i en flaska starksprit och en burk öl.
En man håller i en flaska starksprit och en burk öl. Bild: Yle/Linus Hoffman Alkohol,alkoholdrycker,alkoholanvändning,Fylleri,alkoholism,öl,Saku,fredagsfylla

Alkoholen största boven

Nästan 2 500 finländare omkommer ändå varje år på grund av något olycksfall.

- Det är verkligen många. Det är tio gånger fler än som dör i trafiken.

Åtta av tio som dör på grund av olycksfall är män. Alkohol eller andra berusningsmedel ligger bakom sju av tio olycksfall med dödlig utgång då det gäller personer i arbetsför ålder.

- Tyvärr är alkoholen ofta orsaken.

Oftast är ändå skadorna vid olycksfall lindriga.

- Det handlar om stukningar, sträckningar och blåmärken.

Bland alla olyckor som sker hemma är det vanligaste att man snubblar, halkar eller faller från låga höjder på under en meter. Näst vanligast är att man får en skada av en kniv eller ett annat vasst föremål.

I de flesta olycksfallen hemma är en orsak att man har haft bråttom. Vanligast är att olyckorna sker på gården eller på terrassen, och på andraplats kommer köket.