Hoppa till huvudinnehåll

Också Örös sommarsäsong är oviss - Skärgårdskompaniets ekonomi haltar

Örö gästbrygga med båtar.
Örö gästbrygga med båtar. Bild: Yle/Annika Holmbom Örö,gästhamnar,brygga (IT),gästhamn

Skärgårdskompaniets haltande ekonomi kan lägga käppar i hjulet för sommarsäsongen på Örö.

Forsstyrelsen som förvaltar Örö kräver nu Skärgårdskompaniet på obetalda hyror.

– Vi har en pågående indrivningsprocess mot Skärgårdskompaniet för obetalda hyror, säger Forststyrelsens regiondirektör Henrik Jansson. Jag vill inte gå in på exakta siffror men kan säga att det handlar om ansenliga summor.

Henrik Jansson.
Enligt regiondirektör Henrik Jansson är indrivningen av obetalda hyror inget exceptionellt. Henrik Jansson. Bild: Yle/Peter Petrelius Vemo,henrik jansson

Enligt Jansson måste Forststyrelsen behandla alla sina företagare likvärdigt och då kan man inte godkänna att en företagare inte betalar hyror eller skatter.

Skärgårdskompaniet har sedan tidigare obetalda skatteskulder på över tiotusen euro.

- Vi kan inte ha företag verksamma i våra lokaler som inte sköter sig och betalar sina skatter eller hyror, säger Jansson. Innan det kan bli aktuellt med en fortsättning måste alla de här sakerna vara åtgärdade.

Kan alltså Skärgårdskompaniets saga på Örö vara all?

– Så långt vill jag inte ännu gå men om det inte sker några förändringar inom de närmaste veckorna måste vi se oss om efter andra möjligheter, säger Jansson. För Örö är en vacker plats och är mycket viktig för både oss och turismen.

Kimitoöns turism tror på en fortsättning

Turistchef Benjamin Donner kan och vill inte kommentera enskilda företagares ekonomiska situation.

Benjamin Donner ute på tur med långfärdsskridskorna.
Turistchef Benjamin Donner är inte oroad för Örös framtid. Benjamin Donner ute på tur med långfärdsskridskorna. Bild: Benjamin Donner vinter,långfärdsskridskoåkning,benjamin donner

– Jag är inte oroad utan tror nog att vi ska kunna nå en lösning som tillfredsställer alla, säger Donner. Alla företag har det ibland svårt men jag tror inte det här kommer att påverka verksamheten på Örö den här sommaren eller andra.

Vad händer om Skärgårdskompaniet inte kan betala sina skulder?

– Skulle det gå så långt måste vi naturligtvis se oss om efter andra lösningar men just nu tror jag inte det går så långt, säger Donner. Alla parter jobbar framåt med samma mål i sikte.

Yle Åboland har försökt nå Skärgårdskompaniets vd Herrick Ramberg för en kommentar utan resultat.

Artikeln uppdateras under dagen.

Artikeln uppdaterad 12.20. Forsstyrelsen har en indrivningsprocess på gång mot Skärgårdskompaniet och inte en rättsprocess som det tidigare stod i artikeln.

Artikeln uppdaterad 14.35 med kommentarer från Kimitoöns turism.