Hoppa till huvudinnehåll

OPCW bekräftar brittiska utredningsresultatet om attacken mot Skripal – mycket kraftigt och rent nervgift användes

Brittiska soldater avlägsnade den bänk där Skripal och hans dotter hittades i Salisbury. Bilden tagen den 23.3.
OPCW ska ha testat både egna prover och de som brittiska myndigheter tog efter giftattacken i Salisbury som drabbde Sergej och Julia Skripal svårt, och som kan ha utsatt hundratals invånare för fara. Brittiska soldater avlägsnade den bänk där Skripal och hans dotter hittades i Salisbury. Bilden tagen den 23.3. Bild: EPA-EFE/WILL OLIVER Sergei Skripal,nervgifter,Salisbury

Organisationen för förbud mot kemiska vapen OPCW bekräftar de brittiska vetenskapliga analyserna av giftet som användes vid angreppet i Salisbury. Ett kraftigt nervgift som var mycket rent användes för att förgifta Sergej Skripal och hans dotter Julia.

De brittiska vetenskapliga slutsatserna om giftet som användes då den före detta ryska spionen Sergej Skripal förgiftades får stöd av OPCW:s undersökning.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen OPCW fick i mars i uppdrag att göra en självständig analys av giftet.

OPCW:s rapport bekräftar den brittiska vetenskapliga utredningens slutsatser om att ett kraftigt ”nervgift av mycket hög renhetsgrad” användes för att förgifta Skripals.

Johnson: Klart att Ryssland ligger bakom attacken

Enligt Storbritannien användes ett nervgift av typen Novitjok, som Sovjetunionen började tillverka under 80-talet.

Den offentliga OPCW-rapporten lägger inte skuld på någon och drar inga slutsatser om varifrån giftet kommer, eftersom utredningens mandat inte sträcker sig så långt.

I rapporten sägs inte uttryckligen att ett gift av typen Novitjok användes, men rapporten säger att den brittiska analysen stämmer överens med OPCW:s.

Boris Johnson och Theresa May.
Boris Johnson menar att rapporten bekräftar de brittiska anklagelserna om att Ryssland ligger bakom giftattacken. Regeringen May har uppgett att brittiska underrättelsetjänsten har bevis på att Ryssland fortsätter tillverka giftet ifråga. Boris Johnson och Theresa May. Bild: EPA/ Will Oliver Theresa May,johnson,Boris Johnson,Storbritannien

Enligt den brittiska regeringen bekräftas ändå att Novitjok-giftet användes i attacken i OPCW:s slutna rapport som inte har offentliggjorts.

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson menar att rapporten är ytterligare bevis för att ryska staten ligger bakom angreppet.

- Det råder inget tvivel om vad som användes i attacken, säger Johnson.

Enligt Johnson kan bar en statlig aktör ha tillverkat giftet.

- Det fins inte längre några alternativa förklaringar för vem som ligger bakom det här. Bara Ryssland har medlen, motivet och en lång historia av liknande brott.

Storbritannien säger sig ha underrättelseuppgifter som bekräftar att Ryssland har fortsatt att tillverka Novitjok-gifter.

Fortsatt ”propaganda mot Ryssland”

Rapporten har åtminstone inte lugnat det diplomatiska ordkriget mellan London och Moskva.

Det ryska utrikesministeriet slog tillbaka med en alternativ förklaring och fortsatte att anklaga brittiska regeringen för dådet.

Också OPCW-rapporten sågades som en del av den brittiska propagandan.

Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova
Ryska utrikesministeriets Maria Zacharova anklagade britterna för att ha utfört angreppet i propagandasyfte. Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova Bild: AFP / Lehtikuva Maria Zakharova,Ryssland

- Hela affären är en propagandakampanj riktad mot Ryssland, som i sin omfattning och avsaknad av principer saknar motstycke på väldigt länge, sade ministeriets talesperson Maria Zacharova.

Zacharova anklagade också britterna för att ignorera internationella normer, folkrätt och diplomatiska standarder.

Samtidigt upprepade hon anklagelsen om att britterna håller Sergej Skripals dotter Julia frihetsberövad.

Zacharova sade att Ryssland inte tror på att Julia självmant håller sig borta från offentligheten efter att hon fick lämna sjukhuset i Salisbury.

Julia Skripal uppgav i torsdags att hon inte behöver någon konsulär hjälp från den ryska ambassaden i London.

Ambassaden hade krävt att få tillgång till Skripal.