Hoppa till huvudinnehåll

Pargas ekonomichef om att dras inför domstol: "Inte känns det roligt, men sådant är livet"

stadshuset i pargas
Stadshuset i Pargas. stadshuset i pargas Bild: Yle/Johanna Ventus stadshus i pargas

Pargas stad gjorde likadant avtal som de andra kommunerna, men är ensam om att dras inför domstol.

Konkurrens- och konsumentverket (KKV) anser att Pargas stad gjorde fel då man flyttade över sitt kosthåll till Arkea utan att konkurrensutsätta avtalet.

Verket föreslår för marknadsdomstolen att Arkea-avtalet upphävs och att Pargas stad måste betala böter (en påföljdsavgift) på 200 000 euro.

Enligt ekonomichef Maija Elenius har Pargas gjort ett likadant avtal som de andra kommunerna och organisationerna som är delägare i Arkea, men man gjorde det senare än de andra.

- Vi försökte vara noggranna med avtalet. Den process vi använde hade använts i flera repriser tidigare, så vi trodde att allt var i skick. Ibland bara blir det så här, säger Elenius, som beredde ärendet i staden.

Avtal slutna efter 2017 började granskas

Med facit i hand visade det sig att Pargas skulle ha klarat sig undan den här processen, om staden varit snabbare.

Arkea ägs av Åbo stad, Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, samkommunen Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymä, Salo stad, Nystads stad, Pemar stad, samkommunen Paimio-Sauvon kansanterveys, Aura kommun och Pargas stad. De övriga delägarna gick med före år 2017, medan Pargas godkände avtalet i juni 2017.

- Det är en vattendelare. Vårt mandat att granska upphandlingar började först år 2017, bekräftar forskare Elisa Aalto vid Konkurrens- och konsumentverket.

Pargas stad och KKV har olika åsikter om hur avtalet ska tolkas, om det är en överlåtelse av verksamheten eller en upphandling. Det blir marknadsdomstolen som får avgöra saken, och det blir ett prejudikat för andra kommuner. Men knappast för de kommuner som skrev sina avtal före år 2017.

- Om marknadsdomstolen anser att Pargas borde ha gjort en konkurrensutsättning och att avtalet måste brytas, så borde det också gälla de andra delägarna i Arkea, men vi har inget mandat att kräva något sådant, säger Aalto.

"Ingen upphandling, utan en överlåtelse"

Målsättningarna för Pargas var dels att säkerställa matserveringen i hela staden också efter att social- och hälsovårdsreformen trätt i kraft, dels att personalen skulle få behålla sina löne- och semesterförmåner.

Av bolagen i Åbotrakten var det bara Arkea som uppfyllde de kraven.

- Det var ingen upphandling vi gjorde, utan en överlåtelse av verksamhet. Men det vi gjorde fel var att vi inte kallade det för ett direkt köp, säger Elenius.

Ändå har Pargas nu dragits inför marknadsdomstolen, medan de övriga delägarna i Arkea som gjort likartade avtal inte drabbas.

- Inte känns det roligt, men sådant är livet. Saker och ting ändras hela tiden, säger Elenius.

Arkea förhandlar med nya kommuner

Enligt Arkeas vd Tuija Rompasaari-Salmi förhandlar man som bäst med andra kommuner och organsiationer om att Arkea skulle överta deras kosthåll.

- Eftersom det här är ett enskilt fall, som dessutom ännu inte är avgjort i domstolen, har vi inte ansett det nödvändigt att fundera på hur våra andra delägare påverkas, säger Rompasaari-Salmi.

Konkurrens- och konsumentverket kräver alltså att Pargas avtal med Arkea upphävs och att man konkurrensutsätter verksamheten. Enligt Elenius löser det ändå inte Pargas problem.

Nytt avtal ska vara juridiskt hållbart

Köken i Pargas gör nämligen i dag mat till både skolor och äldrevården. Men efter att social- och hälsovårdsreformen trätt i kraft måste staden fortfarande se till att skolbarnen får mat, samtidigt som man inte längre får sköta matserveringen till äldreboenden.

Därför finslipar Pargas stad nu ett nytt avtal.

- Vi har diskuterat med Åbo stad och Arkea, och jag tror att vi hittar en sådan lösning som är juridiskt hållbar för oss och för andra som vill komma med i Arkea, avslöjar Elenius.

Marknadsdomstolen väntas komma med sitt utslag i ärendet i slutet av detta år, och enligt Elenius finns det chanser att Pargas stad har löst ärendet innan det.

Läs mera:

Pargas stad dras inför marknadsdomstol för sitt kosthållsavtal - hotas med böter på 200 000 euro

Avtalet med Arkea är värt över 20 miljoner, och borde därför ha konkurrensutsatts, anser Konkurrens- och konsumentverket (KKV).


Läs mera:

Pargas om att dras inför marknadsdomstolen: "Det här blir nästan ett prejudikat"

Konkurrens- och konsumentverket (KKV) anser att avtalet med Arkea är värt över 20 miljoner och därför borde ha konkurrensutsatts. Men Pargas påpekar att staden inte kommer att ha ansvar för mat till äldrevården efter att social- och hälsovårdsreformen trätt i kraft.