Hoppa till huvudinnehåll

Robin Salo lämnar Sport för SaiPa: ”Det var en väldigt utmanande säsong”

Robin Salo.
Robin Salo var en del av Finlands JVM-lag i vintras. Robin Salo. Robin Salo,ishockey

Efter fyra år på Kopparön lämnar Robin Salo Vasa Sport. Salo menar att den gångna säsongen varit tuff och hoppas att klubbytet ska ge ett lyft för hans karriär.

Den 19-årige backen Robin Salo har gjort sitt i Vasa men fortsätter i ishockeyligan där han nu ska spela för SaiPa som han har tecknat ett tvåårigt kontrakt med.

Under sina fyra år i Sport spelade han totalt 117 matcher där han noterades för poängen 1+20=21. Den gångna säsongen stod han för 0+5 på 43 matcher.

– Den här var en väldigt utmanande säsong. Jag fick aldrig ett så bra grepp om mitt egna spel och nivån gick upp och ned. Jag kom fram till att det kunde göra gott med en flytt, säger Salo på SaiPas webbplats.

Lehterä vill se framsteg

Samtidigt som Sport spelade en bedrövlig säsong var SaiPa årets positiva utropstecken. Det bottentippade laget tog sig ända till kvartsfinal där TPS ändå var bättre.

Lagets chefstränare Tero Lehterä hoppas att hans nya försvarare ska börja blomma i Villmanstrand.

– Robin har inte tagit de steg som han själv och många andra säkert hade förväntat sig att han skulle ta under de senaste åren. Han har potential och vi hoppas att han kan hjälpa oss med sin puckhanteringsförmåga, säger Lehterä.

Salo NHL-draftades i den andra omgången av New York Islanders i fjol.

Sport satsar på målvakter

Vasa Sport får alltså klara sig utan Salo men laget presenterade i stället sin målvaktstrio för nästa säsong.

Mika Järvinen har förlängt sitt kontrakt med två år och han får nu sällskap av nyförvärven Sami Aittokallio och Conrad Mölder.

– Vi har medvetet satsat på målvaktsavdelningen som jag nu är mycket nöjd med. Den är säker den tuffaste som Sport har haft på liganivå, säger sportchefen Markus Jämsä på klubbens webbplats.

25-årige Aittokallio har två NHL-matcher på sin meritlista då han gjorde ett par korta visiter i Colorado Avalanche för några år sedan. Efter det har han spelat för Kärpät och förra säsongen tillbringade han i Sparta Prag i Tjeckien.

Aittokallio ansluter sig till Sport med ett ettårigt kontrakt.

Sami Aittokallio.
Sami Aittokallio spelade för Kärpät 2015-2017. Sami Aittokallio. Bild: All Over Press FM-ligan i ishockey,Sami Aittokallio

18-årige finländsk-estniska Mölder spelade i fjol i MHL-juniorligan. Hans kontrakt med Sport är av modellen 1+1 år.

– De mer erfarna Aittokallio och Järvinen tävlar sinsemellan om speltid. Vi kan säkert fördela ansvaret ganska jämnt. Unge och lovande Mölder kommer inledningsvis att spela med A-juniorerna, men jag tror han kan utmana också ligamålvakterna, säger Jämsä.

Under de närmaste veckorna kommer Sport ännu att presentera namnet på en ny anfallare.