Hoppa till huvudinnehåll

Trump-administrationen försiktigare i tonen om angrepp mot syriska regimen – ”besluten fattas inom kort”

USA:s försvarsminister James Mattis.
USA:s försvarsminister James Mattis ska ha oroats över att omvärldens stöd för angrepp kan svikta om USA med sina allierade inte kan presentera tydliga bevis före de angriper syriska regimen. USA:s försvarsminister James Mattis. James Mattis

Trump-administrationen verkar mer försiktigt inställd till angrepp mot syriska regimen än Donald Trumps uttalanden i veckan lät förstå. Försvarsminister Mattis uttrycker oro om att angrepp kan få läget att eskalera utom kontroll.

Efter att president Donald Trump i början av veckan varnade Ryssland och den syriska regimen att missilerna var på kommande intar hans administration nu en försiktigare hållning.

Försvarsministern och tidigare marinkårsgeneralen James Mattis uttryckte oro för följderna av ett angrepp då han talade till representanthusets försvarsutskott.

- Vi försöker stoppa mord på oskyldiga civila, sade Mattis.

- Men det måste vägas, på en strategisk nivå, mot risken för att läget urartar utom all kontroll, om ni förstår vad jag menar.

Kräver entydiga bevis

Samtidigt varnade Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia för att ett angrepp kan urarta i konflikt mellan Ryssland, Iran och Väst.

- Risken för upptrappning är högre och gäller mer än bara Syrien. Våra soldater finns på plats så situationen är mycket farlig, sade Nebenzia.

Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebezia.
Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia menar att ett angrepp kan urarta i öppen konflikt med Väst. Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebezia. Bild: EPA-EFE/ANDREW GOMBERT FN,Ryssland,Säkerhetsrådet,Vasilij Nebenzia

Enligt flera källor på plats i Vita huset ska Mattis också ha fortsatt på samma linje då presidentens säkerhetsråd träffades.

Mattis rapporteras ha sagt att det krävs mer entydiga bevis på att den syriska regimen utförde angreppet som kan presenteras för omvärlden.

Mattis sade att trots att allt tyder på regimens skuld måste också omvärlden vara övertygad om att angreppen är nödvändiga då de utförs.

Beslutet fattas inom kort

New York Times källor vid försvarsministeriet uppger ändå att de tror att det kommer att vara mycket svårt att backa efter hoten om missiler.

Källorna uppger att det riskerar att göra framtida hot om straff för liknande angrepp betydelselösa.

Donald Trump träffar företrädare för den amerikanska stål- och aluminiumindustrin, i Vita huset den 1 mars 2018.
Donald Trump talade i försiktigare ton om angreppen, efter att ha varnat Ryssland och regimen om att missilerna var på kommande. Donald Trump träffar företrädare för den amerikanska stål- och aluminiumindustrin, i Vita huset den 1 mars 2018. Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO Donald Trump,USAs president

Donald Trump ska ha talat med premiärminister Theresa May om angreppen inatt.

De ska ha varit ense om att kemvapenattacken inte får gå obesvarad, men inte slagit fast något.

Trump bekräftade sent torsdag kväll att något beslut om att angripa regimen inte har fattats.

- Vi ser så klart noga på läget, mycket noga och mycket seriöst. Det är synd att världen har försatt oss i den här positionen, sade Trump som verkade tycka att omvärlden pressar honom på angrepp.

- Vi har vidare beslut att fatta och kommer att fatta dem snart, sade Trump.

Frankrike har bevis på regimens skuld

Samtidigt har Frankrikes president Emmanuel Macron sagt att Frankrike har bevis på att regimen ligger bakom kemvapenattacken i helgen.

Frankrikes president Emmanuel Macron intervjuas på tv.
Emmanuel Macron har kallat bruket av kemiska vapen för något som skulle överskrida en klar gräns och skulle förutsätta en vedergällning. Nu säger han att tidpunkten måste vara rätt så att angreppen är effektiva. Frankrikes president Emmanuel Macron intervjuas på tv. Bild: EPA-EFE/PHILIPPE WOJAZER / POOL MAXPPP OU Emmanuel Macron

Macron tros hänvisa till rapporter om att blodprov har smugglats ur Syrien via spioner på plats, som tyder på att offer som evakuerades ur Douma har utsatts för klorgas och något nervgift.

I en intervju i kanalen TF1 sade Macron att Frankrike kommer att delta i ett angrepp, men att tidtabellen är oklar.

- Våra experter har arbetat på det här hela veckan och vi kommer att tvingas till beslut i sinom tid. Vi agerar då vi anser att det är som mest användbart och effektivt, sade Macron.

Macron har varnat att han inte tänker acceptera att regimen använder kemiska vapen.

Samtidigt talade också han i intervjun om vikten av att undvika en upptrappning.

- Frankrike kommer inte att tillåta någon upptrappning av läget som hotar regionen i stort. Men samtidigt kan vi inte låta regimer som tror att de kan göra vad de vill - inklusive begå de värsta brotten mot folkrätten - att agera fritt, sade Macron.

Läs mera:

Ännu inga beslut om attack mot Syrien - Rysk FN-ambassadör: "Ett scenario där USA skulle attackera ryska styrkor i Syrien är otänkbart"

Under torsdagen har världen väntat med spänning på om USA, Storbritannien och Frankrike kommer att gå till angrepp mot Syrien eller inte. Ännu har USA inte bestämt sig för att attackera.

Läs också