Hoppa till huvudinnehåll

Tv-humor från förr - vad vill du se mer av?

collage av humorprogram på svenska i finlandssvensk tv.
collage av humorprogram på svenska i finlandssvensk tv. män,humor

Kan humor skriven för över 40 år sen kittla fram ett skratt? Roas du av jakten på kändisskap i ett pre-some-Norden? Det finns en hel del roligheter i Yles tv-arkiv. Och nu är det din tur att visa vad du gillar - du har tre röster att fördela!

Kryddhulta, Skämt å sido, Reservtanken, Fyra sånger från Finland och Kent från Jakobstad. Ringer det en klocka? Minns du programmen?

Här under kan du titta på inledningen till var en av produktionerna. Klippen är ett par minuter långa.

Under videoklippen hittar du en omröstning där du kan rösta på de tre alternativ du gillar bäst.

Sedan är det bara att kruxa för onsdagen den 25 april i kalendern och hålla tummarna för din favorit. Då publiceras det program som fått flest röster i sin helhet och med alla delar.

Vilka humorprogram tycker du bäst om?

Rösta på de tre humorprogram du vill se publicerade på Yle Arenan.

Röstningen pågår mellan fredag 13.4 och söndag 22.4 och det program som fått flest röster publiceras onsdagen den 25 april på Yle Arenan.

Men även de program som kommer på andra och tredje plats kommer att visas. Till valborg publiceras tvåan i omröstningen och till midsommar trean.

Omröstningen är öppen så det går att följa med vilket alternativ som leder och vilket som slutligen går som segrare över mållinjen.

tv-humor-personligheter på bild.
tv-humor-personligheter på bild. humor

Projektet arkivdrama pågår under flera år och har du förslag på humorprogram eller andra dramaproduktioner som du gärna återser så kan du använda kommentarsfältet för förslag.

Endast de produktioner där Yle är med omfattas av avtalet och i vissa program kan det finnas andra typer av begränsningar eller rättighetsfrågor som gör en publicering inom ramen av avtalet svår eller omöjlig.

Kom gärna med förslag så kan vi beakta dem i de fall det är möjligt!

Och vill du titta på aktuell humor kan du se på Detta om detta på Yle Arenan. Med Stan Saanila och André Wickström.

Kommentarer

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Fågelholksauktion i Borgå 1965

  Borgånejdens fågelförening säljer holkar för olika fåglar.

  Rundradions nyhetsredaktion besöker Borgå 1965. Borgånejdens fågelförening informerar och säljer fågelholkar.

 • Att lappa en punktering och putsa cykeln

  -Inte det minsta svårt, enligt reparatör Åke Wiberg.

  Att lappa ett punkterat cykeldäck är inte det minsta svårt enligt reparatör Åke Wiberg. Och på hösten skall man putsa och ta hand om sin cykel så att man inte på våren hittar ett rostigt vrak.

 • Råd och tips kring motorcykeln

  En vintrig dag i mars träffar vi ett gäng motorcyklister.

  En vintrig dag i mars träffar Carl Mesterton ett gäng motorcykelentusiaster och en konstapel för att få råd om hur man tar i bruk sin motorcykeln på våren.

 • Direktörer för Rundradion: från J. V. Vakio till Lauri Kivinen

  Samhället och den rådande politiken styrde direktörsvalen.

  Under sina livskraftiga decennier har Rundradion/Yle styrts av tolv män och en kvinna. Det har varit lugna år och turbulenta tider. Samhällsklimatet och den rådande politiken har styrt både direktörsval och hur programpolitiken sett ut.

 • Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv

  Drama på Anna Bondestams roman om inbördeskriget.

  Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

 • Kvinnorna på Själö

  Mikaela Weurlander om sorgliga kvinnoöden på Själö.

  "I som här inträden lämnen bakom eder allt hopp". Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

 • När depressionsvården blev medikaliserad

  Skall man äta antidepressiva läkemedel?

  Depression kallas vår tids folksjukdom och drabbar allt fler av oss. De nya antidepressanterna började komma in på den finländska marknaden på 1990-talet. Depressioner började botas med medicin i stället för terapi. Är medicinerna en räddning, eller en förbannelse?

 • Mentalpatient för livet?

  På Ekåsens sinnesjukhus

  Vi glider in till Ekåsens sinnesjukhus till tonerna av en trumpet. Vilka öden döljer sig här, och hur klarar sig patienterna när de skall tillbaka till samhället?

 • Lappvikens sjukhus förenade psykiatri med vacker natur

  Lappvikens sjukhus var Finlands första mentalsjukhus.

  Lappvikens sjukhus byggdes 1841 i Helsingfors som Finlands första mentalsjukhus. Platsen valdes noga och sjukhuset befann sig i ett naturskönt område, men ändå inte isolerat långt borta från staden. I nästan 170 år hann sjukhuset verka för psykisk hälsa innan den sista avdelningen flyttades bort.

 • Vansinnig mentalvårdshistoria

  Psykvården under lupp i Rivet ur arkivet.

  I dag är det svårt att föreställa sig hur vården av psykiskt sjuka såg ut för några generationer sedan. Under många, långa tider har psykiskt sjuka behandlats vansinnigt dåligt.

 • Han blev hela Finlands sagofarbror - här är historien om Topelius

  Topelius var sin tids främsta författare och opinionsbildare

  En januarionsdag år 1818 kom ett gossebarn till världen på Kuddnäs gård i Nykarleby. Liksom äldre, vidskepliga människor gjorde då stannade gårdens trädgårdsmästare upp för att läsa gossens livsöde i stjärnorna. Klart var att pojken, som för exakt 200 år sedan föddes till familjen Topelius, en dag skulle bli en känd man.

 • Hörspelet Fältskärns berättelser

  13 delar Topelius från det 30-åriga kriget.

  Zacharias Topelius stora klassiker "Fältskärns berättelser" skildrar Sveriges och Finlands historia från 30-åriga krigets dagar fram till Gustav III: s statskupp 1772. Solveig Mattsson dramatiserade och regisserade Fältskärns berättelser för Radioteatern 1992. Den 13-delade serien blev en av Radioteaterns mest älskade genom tiderna.

Nyligen publicerat - Arkivet