Hoppa till huvudinnehåll

Västra Nylands folkhögskola utvidgar till Åboland

Pjukala folkhögskola i Pargas
Folkhögskoleverksamheten i Pjukala fortsätter som tidigare men nu i VNF:s regi. Pjukala folkhögskola i Pargas Bild: Yle/Carmela Johansson folkhögskolan i pjukala

Västra Nylands folkhögskola tar från och med den första juni över folkhögskoleverksamheten i Åboland.

Det säger VNF:s rektor Henrik Grönroos till Yle Åboland.

Verksamheten har hittills skötts av Axxell.

– Det är inget dramatiskt men vi har förhandlat med Undervisningsministeriet och Axxell sedan i maj i fjol och nu fick vi äntligen lov att ta över undervisningen, säger Grönroos. Allt har skett i gott samförstånd med Axxell som inte längre velat ha hand om undervisningen.

Henrik Grönroos är rektor för Västra Nylands folkhögskola i Karis.
VNF:s rektor Henrik Grönroos är nöjd med att nu också kunna arrangera undervisning i Åboland. Henrik Grönroos är rektor för Västra Nylands folkhögskola i Karis. Bild: Marica Hildén / Yle västnyland

Enligt Grönroos fortsätter undervisningen i Pjukala i Pargas och Brusaby i Kimitoöns kommun som tidigare men en nyhet kan han lova redan nu.

– Vi har en undervisningsnyhet på kommande men det kan jag inte berätta mer om i nuläget utan först nästa vecka, säger en nöjd Grönroos då Yle Åboland ringer upp.

Enligt Grönroos hoppas man kunna utvidga kursutbudet med tiden.

– Axxell har kanske inte alltid varit så intresserade av verksamheten och därför är det här enligt mig en lösning som fungerar bra för alla parter, säger Grönroos. Nu kan vi satsa med nya krafter på kursutbudet.

Koncessionen eller utbildningstillståndet för folkhögskoleverksamheten tas över officiellt av Västra Nylands folkhögskola den första juni.

Läs också