Hoppa till huvudinnehåll

Yoghurtburken är energiavfall – så här får vi värme av skräp

Någon slänger en mjölkkartong i en sopcontainer.
Någon slänger en mjölkkartong i en sopcontainer. Bild: Yle/Lotta Lindholm sopkärl,avfall,avfallssortering,kartong,Hushållssopor

Att sortera energiavfall är miljövänligt. Energiavfall är i princip allt avfall som går att bränna och användas i energiproduktionen. Samtidigt som avfallssorteringen ökar, minskar avfallet på avstjälpningsplatserna.

År 2016 gjordes ett nytt rekord. Då återvanns till och med 97 procent av det kommunala avfallet. Till exempel producerar avfallsförbränningsanläggningen i Vanda omkring 30 procent av den el som vandaborna förbrukar årligen.

Energiavfallet från huvudstadsregionen förs till ett avfallskraftverk i Vanda. Avfallsbränning är ett miljövänligt sätt att producera fjärrvärme och elektricitet. För att energiavfallet bränns, måste vi också vara mera noggranna med vad vi sätter i sopkorgen.

Kärl i ett köksskåp för olika typer av sopor.
Så här kan du sortera metall, kartong, bio- och blandavfall hemma. Kärl i ett köksskåp för olika typer av sopor. Bild: Yle /Pia Santonen sortera

Hurdana är sorteringsmöjligheterna?

Sorteringsmöjligheterna varierar i olika husbolag och företag. Då ett kärl för energiavfall saknas kan vi bra sätta energiavfallet i ett kärl för blandavfall.

Blandavfallet bränns på samma avfallskraftverk som energiavfallet. Det produceras alltså energi och värme också av blandavfallet. När också blandavfallet bränns, förs nästan inget till avstjälpningsplatser längre. Det betyder att blandavfallssortering inte längre är ett lika dåligt alternativ som tidigare.

En rad sopkärl i olika storlek för olika sorters avfall.
En sorteringsstation där man kan sortera till exempel plast, kartong och papper. En rad sopkärl i olika storlek för olika sorters avfall. Bild: Yle/Lotta Lindholm sopkärl,Soptunna,avfallssortering,avfallsåtervinning,avfallsinsamling,Energiavfall

Även om man kan sortera mycket som energiavfall, rekommenderas det ändå att allt som går att sortera skilt hellre ska sättas i sina egna sopkärl.

Plaster, kartong och papper går ofta att använda på nytt i någon form och därför är det bättre att sortera dem skilt.

Kan sorteras som energiavfall: Brännbart Kan inte sorteras som energiavfall: Inte brännbart
Trä PVC-plast
Papper och kartongGlas
KläderKeramik
Plast: plastpåsar, plastflaskor, matförpackningarBioavfall

Vem sköter avfallshanteringen?

Husbolagens avfall och avfall från offentliga platser sköts av Helsingforsregionens miljötjänster HRM på huvudstadsregionen.

Privata företag bestämmer själva hur de vill sortera och vilket företag de vill ha att ansvara för sin avfallshantering. Många företag har valt HRM.

En parkbänk bredvid ett sopkärl i en park i Helsingfors.
Parker är ett bra exempel på offentliga platser. En parkbänk bredvid ett sopkärl i en park i Helsingfors. Bild: Yle/Lotta Lindholm sopkärl,Sopor,avfall,avfallssortering,Parkbänk,parker

HRM litar på att vi kan sortera rätt. De kollar ändå noggrant med hjälp av stickprov att farliga ämnen inte bränns. Arbetarna på kraftverket ser också om något farligt objekt löper förbi innan avfallet ska brännas. Enligt HRM har inga farliga ämnen hittills bränts.

Lista på avfallshanteringstjänsterpå olika håll i Finland och deras hemsidor:

Artikeln är skriven av Lotta Lindholm, studerande vid Svenska social- och kommunalhögskolan, i samarbete med Vetamix och Yle Nyhetsskolan.

EDIT 13.4 kl.13:06 Tidigare stod det felaktigt att Stormossen sköter avfallshanteringen i kommunerna Evijärvi, Jakobstad, Karleby, Kauhava, Kaustby, Kronoby, Larsmo, Nykarleby, Pedersöre och Vetil och att Ekorosk sköter avfallshanteringen i kommunerna Vasa, Korsholm, Malax, Vörå och Storkyros. Nu är felet rättat.

Läs mera:

Plast kan återvinnas eller brännas - så här går det till

Tillhör du dem som slänger plast bland blandavfall?

Vetamix

 • Tussilago, hästhov eller hosthäva

  Förr användes tussilago som hostmedicin.

  Det behövs bara en liten snöfri markplätt för att de lysande gula tussilagoblommorna ska titta fram. Blomknopparna utvecklats redan under föregående höst och därför är tussilagon redo att blomma mycket tidigt om våren.

 • Blåsippan är inte alltid blå

  Den kan vara lila, lilaröd och till och med vit.

  Då blåsippan, Hepatica nobilis, slår ut i blom är våren här på allvar. De första blommorna dyker vanligtvis upp i början av april, då tjälen gått ur marken. Blåsippan och tussilagon är de växter som blommar tidigast i vårt land, i april-maj. Blåsippans stora, rosettställda, treloberade blad och de färdigt utvecklade blomknopparna bildas året innan och övervintrar.

 • Lärkan drillar in våren

  Första lärkan har sju yrväder i stjärten.

  Lärkan eller sånglärkan är en av de första, efterlängtade flyttfåglarna som återvänder till vårt land. De första lärkorna kan observeras redan i början av mars, medan snön ännu ligger kvar på fälten.

 • Grodan lägger tusentals ägg

  Av 3000 ägg utvecklas bara omkring 5 till vuxna grodor.

  Grodorna samlas i vattensamlingar för att leka i april-juni. De lägger sina ägg i form av stora romklumpar. En groda lägger omkring 1000-3000 grodägg samtidigt, men fienderna är många och bara omkring 5 av 3000 utvecklas till vuxna grodor. Äggen ser ut som genomskinliga geléklumpar med svarta prickar i mitten. Prickarna är de egentliga äggen. Grodrommen sjunker först till bottnen.

Nyligen publicerat - Vetamix