Hoppa till huvudinnehåll

Yoghurtburken är energiavfall – så här får vi värme av skräp

Någon slänger en mjölkkartong i en sopcontainer.
Någon slänger en mjölkkartong i en sopcontainer. Bild: Yle/Lotta Lindholm sopkärl,avfall,avfallssortering,kartong,Hushållssopor

Att sortera energiavfall är miljövänligt. Energiavfall är i princip allt avfall som går att bränna och användas i energiproduktionen. Samtidigt som avfallssorteringen ökar, minskar avfallet på avstjälpningsplatserna.

År 2016 gjordes ett nytt rekord. Då återvanns till och med 97 procent av det kommunala avfallet. Till exempel producerar avfallsförbränningsanläggningen i Vanda omkring 30 procent av den el som vandaborna förbrukar årligen.

Energiavfallet från huvudstadsregionen förs till ett avfallskraftverk i Vanda. Avfallsbränning är ett miljövänligt sätt att producera fjärrvärme och elektricitet. För att energiavfallet bränns, måste vi också vara mera noggranna med vad vi sätter i sopkorgen.

Kärl i ett köksskåp för olika typer av sopor.
Så här kan du sortera metall, kartong, bio- och blandavfall hemma. Kärl i ett köksskåp för olika typer av sopor. Bild: Yle /Pia Santonen sortera

Hurdana är sorteringsmöjligheterna?

Sorteringsmöjligheterna varierar i olika husbolag och företag. Då ett kärl för energiavfall saknas kan vi bra sätta energiavfallet i ett kärl för blandavfall.

Blandavfallet bränns på samma avfallskraftverk som energiavfallet. Det produceras alltså energi och värme också av blandavfallet. När också blandavfallet bränns, förs nästan inget till avstjälpningsplatser längre. Det betyder att blandavfallssortering inte längre är ett lika dåligt alternativ som tidigare.

En rad sopkärl i olika storlek för olika sorters avfall.
En sorteringsstation där man kan sortera till exempel plast, kartong och papper. En rad sopkärl i olika storlek för olika sorters avfall. Bild: Yle/Lotta Lindholm sopkärl,Soptunna,avfallssortering,avfallsåtervinning,avfallsinsamling,Energiavfall

Även om man kan sortera mycket som energiavfall, rekommenderas det ändå att allt som går att sortera skilt hellre ska sättas i sina egna sopkärl.

Plaster, kartong och papper går ofta att använda på nytt i någon form och därför är det bättre att sortera dem skilt.

Kan sorteras som energiavfall: Brännbart Kan inte sorteras som energiavfall: Inte brännbart
Trä PVC-plast
Papper och kartongGlas
KläderKeramik
Plast: plastpåsar, plastflaskor, matförpackningarBioavfall

Vem sköter avfallshanteringen?

Husbolagens avfall och avfall från offentliga platser sköts av Helsingforsregionens miljötjänster HRM på huvudstadsregionen.

Privata företag bestämmer själva hur de vill sortera och vilket företag de vill ha att ansvara för sin avfallshantering. Många företag har valt HRM.

En parkbänk bredvid ett sopkärl i en park i Helsingfors.
Parker är ett bra exempel på offentliga platser. En parkbänk bredvid ett sopkärl i en park i Helsingfors. Bild: Yle/Lotta Lindholm sopkärl,Sopor,avfall,avfallssortering,Parkbänk,parker

HRM litar på att vi kan sortera rätt. De kollar ändå noggrant med hjälp av stickprov att farliga ämnen inte bränns. Arbetarna på kraftverket ser också om något farligt objekt löper förbi innan avfallet ska brännas. Enligt HRM har inga farliga ämnen hittills bränts.

Lista på avfallshanteringstjänsterpå olika håll i Finland och deras hemsidor:

Artikeln är skriven av Lotta Lindholm, studerande vid Svenska social- och kommunalhögskolan, i samarbete med Vetamix och Yle Nyhetsskolan.

EDIT 13.4 kl.13:06 Tidigare stod det felaktigt att Stormossen sköter avfallshanteringen i kommunerna Evijärvi, Jakobstad, Karleby, Kauhava, Kaustby, Kronoby, Larsmo, Nykarleby, Pedersöre och Vetil och att Ekorosk sköter avfallshanteringen i kommunerna Vasa, Korsholm, Malax, Vörå och Storkyros. Nu är felet rättat.

Läs mera:

Plast kan återvinnas eller brännas - så här går det till

Tillhör du dem som slänger plast bland blandavfall?

Vetamix

 • Varför blir det kallt?

  Mörker och molnfri himmel skapar förutsättning för kyla

  Mörkret är en viktig förutsättning för kyla. Under midvintermörkret är instrålningen av värme från solen mycket liten. Om luften är klar och torr strålar i stället jordens värme fritt ut mot den svarta världsrymden, både under de långa mörka nätterna och under de korta dagarna.

 • Skidteknik för dig som vill bli bättre i spåret

  Med rätt skidteknik kan du åka skidor som ett proffs.

  Längdskidåkning är mycket bra och effektiv konditionsträning. Hela kroppen får sig en ordentlig genomgång då man använder sig av kroppens alla muskelgrupper. Här lär du dig lätt diagnonalåkning, något svårare dubbelstakning och den mycket effektiv fristilen, eller skate.

 • Digiträning – testa din digikompetens

  Ta digitestet och se om du är utrustad för en digital värld.

  Skulle du klara dig i en värld utan butiker, banker och biljettkassor där allt sköts på internet? Gör vårt digitest så vet du hur väl utrustad du är för en digital värld.

Nyligen publicerat - Vetamix