Hoppa till huvudinnehåll

Finländska experter: Avgörande hur Ryssland reagerar nu

Brittiskt stridsflyg på en bas i Cypern.
Brittiskt tornadoplan på en bas i Cypern. Brittiskt stridsflyg på en bas i Cypern. Syrien,USA,missiler

Hur illa det internationella läget blir efter attacken mot Syrien beror i hög grad på hur Ryssland reagerar på det hela. Den bedömningen gör finländska experter på lördagsmorgonen.

Relationerna mellan Ryssland och västländerna har inte varit lika frostiga på länge, sade Finlands före detta ambassadör i Moskva Hannu Himanen i Yles extrainsatta nyhetssändning på lördagsmorgonen.

Himanen tror att den ryska ledningen kommer att noggrant överväga hur man svarar på den USA-ledda koalitionens attack i Syrien.

- Vi har att vänta hård retorik, men huruvida det blir andra politiska följder, det är det för tidigt att sia om ännu, sade Himanen.

Han tror inte på risken för en stor militär konflikt mellan stormakterna.

- Visst är relationerna dåliga, men ingendera parten är på riktigt villig att trappa upp den militära aktiviteten, speciellt inte direkt mot den andra parten, bedömde Himanen.

"Ryssland måste göra något"

Samtidigt säger programdirektör Mika Aaltola säger att missilattacken är en stark signal till Syrien och dess allierade.

Aaltola är inne på samma linje som Himanen - det avgörande nu är Rysslands svar.

- Vi har osäkra och oroande tider framför oss. Jag tror inte att Ryssland förblir passivt länge. De måste göra något, det kräver redan stormaktslogiken, sade Aaltola i Yles morgonsändning.

Läs mera:

Analys: USA angrep Syrien, men det handlar också om amerikansk inrikespolitik och Donald Trumps humör

Hur undvika krig med Ryssland men få Syriens monsterpresident att upphöra med kemiska och biologiska vapen? Det är en fråga denna lördag morgon efter koalitionens anfall mot Damaskus och Homs.
En annan gäller om USA:s och världens uppmärksamhet nu riktas bort från Donald Trumps problem på hemmaplan.

Läs mera:

Alliansen bombade fabrik för kemiska vapen – Syrien: "Brott mot internationell lag"

President Trump om Assads användning av kemiska vapen: "Det är inte en mans handlingar, det är ett monsters brott". Frankrikes president Emmanuel Macron vidhåller att det är fullständigt säkert att den syriska regeringen och Bashar al-Assad ligger bakom de kemiska attackerna i Douma förra veckan.

Läs mera:

Syrien, Ryssland och Iran fördömer attacken – Amnesty oroar sig för civila offer

Enligt Syrien har tre civila skadats. Samtidigt säger Ryssland att deras verksamhet i Syrien inte träffats av västkoalitionens attacker. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres manade till återhållsamhet då de inblandade nu gör sig redo för nästa steg.