Hoppa till huvudinnehåll

Hårda ord från Ryssland men hittills inget hot om motattacker i Syrien

Generallöjtnant Sergej Rudskoj kommenterar attacken mot Syrien 14.4.2018.
Generallöjtnant Sergej Rudskoj kommenterar attacken mot Syrien 14.4.2018. Generallöjtnant Sergej Rudskoj kommenterar attacken mot Syrien 14.4.2018. Bild: Reuters TV Ryssland,Kemvapenattacken i Douma,kemiska vapen,Syrien,Sergej Rudskoj

Kerstin Kronvall, Svenska Yles medarbetare i Ryssland har följt med de ryska reaktionerna på attackerna mot Syrien.


Hur skulle du sammanfatta de ryska reaktionerna?

- Det pågår ett hårt ordkrig. Huvudstaben i Ryssland var först ute med en kommentar i morse: "Attacken visar att USA inte är intresserad av att lösa situationen i Syrien på fredlig väg och inte heller av att bekämpa internationell terrorism".

- Olika ryska myndigheter har under dagens lopp uttalat sig på liknande sätt. De hävdar att det inte finns bevis för att Syrien skulle ha använt kemiska vapen och att väst inte har följt internationella regler.

- President Putin har sagt att det här fördjupar katastrofen och drabbar civila, samt att det försvårar det internationella samarbetet.

Putin har gått ut med ett pressmeddelande. Han har alltså inte ställt sig personligen framför en kamera och kommit med fördömanden. Hur tolkar du Putins tonläge?

- Det verkar som om han just nu väntar och ser. President Niinistö konstaterade ju också i dag att det troligen i det fördolda pågår diskussioner på högsta nivå mellan USA och Ryssland. Det är kanske det resultatet som inväntas.

Att Putin har bett FN:s säkerhetsråd sammanträda är ett typiskt ryskt sätt att gå tillväga. Man vill visa särskilt för hemmapubliken att Ryssland följer de internationella reglerna

- Att president Putin har bett att FN:s säkerhetsråd sammanträda är ett typiskt ryskt sätt att gå tillväga. Man vill särskilt för hemmapubliken visa att Ryssland följer de internationella reglerna, och det kommer kanske en reaktion först efter att det här sammanträdet har ägt rum.

- Men där blir det nog inte något resultat - för man vet ju att om USA kommer med ett förslag så lägger Ryssland in veto - och tvärtom.

- Det som var lite intressant var det som Putin sade i en bisats. Han sade att den här attacken kan provocera flyktingströmmar från Syrien. Och det här kan vara ett tecken på att han lite hotar med att Ryssland nu igen - med hjälp av Turkiet - kan se till att det börjar strömma in mera flyktingar till Europa.

Hur kommer Ryssland i sinom tid att svara på den här attacken?

- Det är en väldigt svår fråga. Jag tror inte att Ryssland kommer att gå till direkt motangrepp militärt just nu. Vad som sker i framtiden vet man ju inte.

Man kanske bara helt enkelt fortsätter med de här hårda orden och ser tiden an

- Det kan ju hända att Ryssland till exempel kommer med något slags bevis från sin sida om att det finns någonting som bör bekämpas inne i Syrien - kanske på de amerikanska förläggningar eller något liknande. Sedan slår Ryssland till mot det. Det är ett scenario.

- Ett annat scenario är att man helt enkelt bara fortsätter med de här hårda orden och ser tiden an.

- Ett tredje scenario är att man inte gör någonting i Syrien just nu -
men att man skärper läget i Ukraina.

Lena Bergman intervjuade Svenska Yles medarbetare i Ryssland, Kerstin Kronvall i Svenska Yles nyheter i radio kl. 16.