Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoöns musikfestspel firar 20 år och bjuder på två uruppföranden av Aulis Sallinen

Aulis Sallinen
Aulis Sallinen uppför två unika stycken i årets musikfestspel. Aulis Sallinen Bild: YLE/ Antti Lähteenmäki Aulis Sallinen

Det är ett glatt gäng som sitter runt mötesbordet i musikinstitutet Arkipelags lokal i Kimito. Inte mindre än två uruppföranden kommer att framföras i årets musikfestspel jubileumsåret till ära.

Aulis Sallinen står bakom kompositionerna som går under namnen Åtta miniatyrer för solopiano vilket framförs av Ralf Góthoni, och Kammarmusik IX op. 112 "Nocturne" där sopranen Johanna Rusanen kommer att stå för sången.

Festspelen hålls den 9-15 juli, det vill säga helgen efter Baltic Jazz.

- Vi har prövat olika datum för festspelen och märkt att den här veckan efter Baltic Jazz verkar passa bäst för publiken, säger konstnärliga ledaren Katinka Korkeala.

Kimitoön välbekant för Sallinen

Under mötet får vi telefonkontakt med Sallinen själv. Han klagar på ovädret i Frankrike innan han går in på de nyskrivna verken som precis blivit klara.

- Jag har alltid har imponerats av festspelens höga ambitioner och nivå både när det kommer till artisterna och uppförda stycken.

Sallinen har själv firat 46 somrar på Kimitoön och har en personlig relation både till platsen och festivalen.

Katinka Korkeala
Katinka Korkeala. Katinka Korkeala Bild: Yle/Ylva Vikström katinka korkeala

Tykö kyrka med även i år

I fjol prövade man på att hålla en konsert i Finlands minska stenkyrka i Tykö.

- Det blev ett omtyckt koncept både bland publiken och musikerna, säger föreningens ordförande Nina Källberg.

Därför kommer man även i år att ordna en konsert där. Denna gång får man höra harptoner av Päivi Severeidi tillsammans med den Irländske flöjtisten Niamh McKenna.

Toivo Kuula kapellimestarina Oulun kaudellaan.
Toivo Kuula gick bort för 100 år sedan och hedras i årets musikfestspel. Toivo Kuula kapellimestarina Oulun kaudellaan. Bild: Kuulan perikunnan kuvat. Toivo Kuula,dirigent

Det är även 100 år sedan Toivo Kuula och Claude Debussys bortgång. Båda dessa stora musiknamn kommer därför att hedras i årets musikfestspel under flera av de totalt 15 konserterna.

Något nytt för i år är också Riston Valinta, ett namn som klassiska musikälskare kanske känner igen.

Radioprofilen Risto Nordell har under många år varit värd för ett klassiskt musikprogram under samma namn. Han kommer att vara konferencier under tjuvstartskonserten i Söderlångvik.

Musiker i Kimito kyrka.
Musiker i Kimito kyrka. Bild: Yle/Lotta Sundström Kimitoöns Musikfestspel,klassisk musik,musiker,musik,violin

Omtyckt festival bland musiker

På frågan om hur man år efter annat lyckas locka till sig så stora artister svarar verksamhetsledaren Jukka Mäkelä att festspelen har gott rykte.

- Många av artisterna frågar om nästa års inbjudan redan innan pågående festspel är slut, säger Mäkelä med ett skratt.

- Sen är det också så att vi har turen att vår konstnärliga ledare Katinka Korkeala, har ett väldigt stort personligt nätverk bland musiker i världsklass.

Festivalen besöks årligen av cirka 2000 personer, och man hoppas kunna locka till sig samma mängd även detta jubileumsår.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland