Hoppa till huvudinnehåll

Kinesiska turister överbelastar finsk beskickning – Finnair utvidgar nätverk

Johanna Manni, konsul vid Finlands generalkonsulat i Hongkong.
Johanna Manni är glad över att de som ansöker om visum inte längre behöver trängas i generalkonsulatets lilla reception. Väntetiderna blir nu också kortare. Johanna Manni, konsul vid Finlands generalkonsulat i Hongkong. Bild: Yle/ Björn Ådahl Hongkong,konsul,konsulat,Johanna Manni

Utvecklingen anses vara imponerande. I fjol anlände mer än 20 procent fler turister till Finland från det autonoma Hongkong än år 2016, och antalet besökare från det övriga Kina sköt likaså i höjden.

- Under högsäsongen på sommaren och vintern var vår reception proppfull. Det var så jäktigt att vi helt enkelt måste göra något, berättar Johanna Manni, konsul vid Finlands generalkonsulat i Hongkong.

Finland har följaktligen nu blivit det första Schengenlandet som har lagt ut mottagandet av visumansökningar i Hongkong på entrepenad.

Manni betonar att det var absolut nödvändigt i synnerhet som strömmen av kinesiska turister med stor sannolikhet blir allt stridare.

Nya kunder, global etta

Fler och fler av kineserna flyger direkt till Finland med Finnair. Rutterna till Kina har i flera år varit viktiga för bolaget och deras betydelse ökar ytterligare i fortsättningen.

- Förr var flertalet av passagerarna på flygningarna mellan Finland och Kina européer. Nuförtiden är kineserna däremot i majoritet, berättar Stan Kwong, chef för Finnair i Hongkong och södra Kina.

Stan Kwong,chef för Finnair i Hongkong och södra Kina.
När Stan Kwong började arbeta för Finnair för tio år sedan var de kinesiska passagerarnas antal obetydligt. Nu är de i majoritet. Stan Kwong,chef för Finnair i Hongkong och södra Kina. Bild: Yle/ Björn Ådahl Finnair,Hongkong,visum,Kina,turism,Stan Kwong

Mycket riktigt har Kina på nolltid blivit det land därifrån det strömmar klart mest turister ut i världen.

Finnair flyger redan till sex kinesiska städer och i maj öppnas ytterligare en ny rutt till den ostliga metropolen Nanjing.

- Nanjing ligger rätt nära Shanghai dit vi har flugit i många år. De här trakterna är ändå både tätt befolkade och välmående, så vi räknar med att också den nya rutten blir lönsam, konstaterar Kwong.

Vänliga finländare, norrskenet fascinerar

Finnairs rutt mellan Helsingfors och Hongkong är en av de allra mest populära. Kwong säger att målet är att Finnair nästa år har två avgångar per dag mellan städerna, för efterfrågan väntas fortsätta att öka.

- Finland har fått en massa uppmärksamhet i de lokala massmedierna. Bland Hongkongborna är landet därför känt för sin vackra natur, de vänliga invånarna och den rena luften, berättar Aster Lai, representant för organisationen VisitFinland i Hongkong och södra Kina.

Aster Lai, representant för organisationen VisitFinland i Hongkong och södra Kina.
Aster Lai vet av erfarenhet att unika naturupplevelser intresserar fler och fler Hongkongbor. I Hongkong har Finland ett synnerligen gott rykte. Aster Lai, representant för organisationen VisitFinland i Hongkong och södra Kina. Bild: Yle/ Björn Ådahl Kina,turism,Hongkong,Finland,Tavla,landskap,visitfinland

Lappland är vid sidan av Helsingfors det främsta dragplåstret. Hongkongborna vill hälsa på julgubben, och Lai säger att också norrskenet lockar allt fler turister norrut.

Antalet kinesiska turister som besöker Insjöfinland ökar dessutom snabbt. Tack vare kinesernas nya intresse för att resa anses turistbranschens framtid således vara lovande.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes