Hoppa till huvudinnehåll

Norska specialisterna knäckte Niskanen: ”Hade ingen chans att vinna”

Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen satte punkt med en femteplats i ett långlopp. Iivo Niskanen. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

En norsk långloppskvartett satte stopp för Iivo Niskanen. Femmilsmästaren kunde inte matcha specialisternas fart i säsongsavslutningen, men han var ändå bäste finländare i Ski Classics-loppet i Lappland.

Efter en lång säsong med OS-guldet på femmilen i Sydkorea som den självklara höjdpunkten loggade Iivo Niskanen ut och tog semester i dag.

Han gjorde det med ett långlopp över sjuttio kilometer mellan Ylläs och Levi. Avsikten var att gå för seger, men när en norsk kvartett med långloppsspecialister malde på orkade Niskanen inte hänga med.

Finländaren kom i mål som femma och bäste finländare. Han hade knappt två och en halv minut upp till norske segraren Andreas Nygaard.

Nygaard följdes av Tord Asle Gjerdalen, Anders Aukland och Öyvind Moen Fjeld.

– Det här var tufft. Planen var att haka på Gjerdalen och Nygaard, men mina skidor fungerade inte optimalt på torr snö, säger Niskanen.

Inte tränad för långlopp

Nygaard vann den helnorska spurtuppgörelsen. De fyra norrmännen passerade mållinjen inom tre sekunder.

– Fyra åkare körde sina egna vägar. Det fanns inga möjligheter att kämpa om segern, säger Niskanen.

Trots att Niskanen knep OS-guld på femmilen i klassisk stil medger han att det här var något helt annat.

– Stakåkningen i uppförsbackarna är rätt tuff för armarna. Det fanns långa avsnitt där man skulle staka utan att det fanns återhämtande nerförsbackar. För det här borde man köra specialträning.

Andraplatsen säkrade Gjerdalens totalseger i långloppscupen.

På damsidan blev det också norskt i topp genom Astrid Öyre Slind. Svenskan Britta Johansson Norgren slutade tvåa och tog hem totalcupen. Anne Kyllönen var bästa finländska på en sjundeplats.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport