Hoppa till huvudinnehåll

Stor oro hos Bottas och Mercedes efter nytt kvalbakslag: "Ferrari är verkligen bättre"

Valtteri Bottas, Sebastian Vettel.
Valtteri Bottas har haft svårt att hänga med Sebastian Vettel. Valtteri Bottas, Sebastian Vettel. Bild: EPA Valtteri Bottas,Sebastian Vettel

När kvalet i Shanghai avgjordes förlorade Mercedes rejält till Ferrari. Nu sprider sig oron hos världsmästaren Lewis Hamilton, finländaren Valtteri Bottas och resten av stallet. ”Vi trodde att vi skulle kämpa för pole position, men det var utom räckhåll”, säger Bottas.

Under de fyra senaste säsongerna har Mercedes varit den stora dominanten i formel 1. Lewis Hamilton och Nico Rosberg är de fyra senaste världsmästarna och det var först i fjol som något stall ens var nära att utmana.

Ferrari har startat den här säsongen ännu bättre. Sebastian Vettel har full pott efter två lopp och startar från pole position i Shanghai i morgon.

Tysken var helt överlägsen i kvalet tillsammans med stallkamraten Kimi Räikkönen. Mercedesduon Lewis Hamilton och Valtteri Bottas var mer än en halv sekund efter.

– Jag vet inte om vi kan utmana, vi var en halv sekund efter i dag. Vi var snabbare i förra loppet, men de kunde hålla emot och de kommer garanterat att göra samma sak i morgon, säger Hamilton enligt Sky Sports.

"Pole position var utom räckhåll"

I farten över ett varv har Ferrari verkligen knappat in jämfört med i fjol. Hamilton och Bottas vann sammanlagt femton av tjugo kval förra säsongen.

– När vi kom hit i dag trodde vi att vi skulle kämpa för pole position, men det var utom räckhåll. Det fanns ingenstans under varvet där vi kunde ha tagit tid, säger Bottas enligt F1:s webbplats.

– De har en riktigt bra bil. Förra helgen såg vi att det blir tajt och förhoppningsvis kan vi ordna det igen.

Vettel konstaterar efter kvalet att han är förvånad.

– Avståndet neråt är en överraskning. Just den här banan har passat Mercedes, så det är skönt att bryta deras svit, säger han enligt Sky Sports.

"Har verkligen något att fundera på"

Hos Mercedesledningen är det också bekymrade miner.

– Vi har verkligen något att fundera på. Ferrari var starka hela dagen, säger stallchefen Toto Wolff.

I österrikisk tv säger Mercedes styrelseordförande Niki Lauda att tendensen under starten av säsongen är oroväckande.

– Tidsskillnaden gör mig orolig. En halv sekund är väldigt mycket. Återigen får vi konstatera att Ferrari är snabbare än vad vi är. Det är verkligen så att Ferrari är bättre, det intrycket får man här. Om det handlar om två eller tre tiondelar hade vi kunnat diskutera det, men det är sex tiondelar. Det är för mycket.

Kvalet kördes i kyliga förhållanden. Varmare väder utlovas till morgondagens lopp och det anses också vara Mercedes största hopp inför årets tredje lopp.

Kinas GP startar klockan 9.10 finsk tid i morgon.

Läs mera:

Fjorton år lång svit bruten för Ferrari – Räikkönen missade kvalsegern med minimal marginal

87 tusendelar. Där är marginalen som en besviken Kimi Räikkönen fick se sig slagen med i kvalet till Kinas GP. Ferrari ordnade en ny dubbelseger och ser mer och mer ut som det starkaste stallet. "Bilen var strålande", säger kvalvinnaren Sebastian Vettel.