Hoppa till huvudinnehåll

Vargen oroar mjölkbonden Håkan Back – enligt lagen måste korna ut på bete

Håkan Back, mjölkproducent i Rimal i Korsholm.
Håkan Back, mjölkproducent i Rimal i Korsholm. Håkan Back, mjölkproducent i Rimal i Korsholm. Bild: Yle/Joni Kyheröinen jordbrukare,korsholm

Vanligen är man förväntansfull när sommaren närmar sig. Men Håkan Back i Rimal i Korsholm är bekymrad. Korna ska ut på bete samtidigt som vargen stryker omkring.

Det här är första sommaren som mjölkproducenten Håkan Back är orolig för att släppa ut korna på bete.

- Och man får säkert tänka på det i framtiden också, säger Back.

Exceptionellt läge

Vargen har under vårvintern rivit farmrävar och en hund. Vargfrågan har inte varit lika aktuell på väldigt länge, om någonsin.

Observationerna strömmar in med jämna mellanrum. I Vörå ordnar kommunen gratis skolskjuts på grund av vargrädslan.

Korna ska vara ute på sommaren

Håkan Back är förpliktigad enligt lagen att hålla korna utomhus under minst 60 dagar under sommarperioden. Det har han överlag inget emot.

- Det finns inget roligare än att se när djuren springer ut på bete första gången. Det är kanske den bästa händelsen på hela året, säger Back.

Men oron för vargen har fått Back att fundera på vad han kan göra för att skydda sina djur.

- Man får inte ha dem inomhus, och det vill ja ju egentligen inte heller.

Så vad göra? Ha ut korna bara några timmar per dag och hålla dem närmare ladugården?

- Vi är tvingade till att prova oss fram.

Håkan Back, mjölkproducent i Rimal i Korsholm.
Här ska Håkan Backs kor springa när sommaren kommer. Håkan Back, mjölkproducent i Rimal i Korsholm. Bild: Yle/Joni Kyheröinen jordbrukare,korsholm

För arbetsdrygt med vargstängsel

Back har i dagsläget inget vargstängsel och han kommer knappast att sätta upp ett heller. Han har 10 hektar åkermark som i så fall borde få stängsel.

- Det är för arbetsdrygt och borde sättas ut just när vårbruket pågår. Sen ska det bort när vi bearbetar åkern på hösten.

Man kan ansöka om understöd för stängselmaterial av Finlands viltcentral. Efterfrågan är stor och i fjol kom flest ansökningar från Kust-Östebotten, Österbotten, Egentliga Finland och Nyland.

"Dagarna går och ingenting händer"

I Sverige får man skjuta en varg som attackerar eller som förbereder sig för attack mot tamdjur. Riksdagsledamot Antti Kurvinen (C) föreslår samma förfarande i Finland, något som Back understöder.

- Det är ingen dålig idé. Men det tar för länge att verkställa. Det borde ske snabbt. Dagarna går och ingenting händer.

Vargfara ingen giltig orsak

På Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland, säger länsveterinär Anna Jeshoi att oron för vargen inte är en giltig orsak för befrielse från kravet på att hålla djuren på bete.

- Det är möjligt att rasta djuren nära fähuset, där man lättare kan övervaka djuren. Hur länge rastningen ska pågå per dag är inte heller fastslaget. Men någon befrielse från kravet är faran om vargen tyvärr inte, säger Jeshoi.

De enda orsakerna till befrielse är enligt lagen: Om produktionsenheten inte till sitt förfogande har lämplig betesmark, eller om någon annan ändamålsenlig plats för rastning inte rimligen kan ordnas, eller om uppfyllandet av kravet är oskäligt av orsaker som hänför sig till trafiken, terrängen eller avstånden.

SLC frågar ministeriet om undantagslov

På Österbottens svenska producentförbund säger ombudsman Fredrik Grannas och verksamhetsledare Madelene Lindqvist att flera jordbrukare är oroliga över kommande betessäsong och funderar vilka regler som gäller när det finns varg i trakten.

Riksdagsledamot Mats Nylund (SFP), ordförande för Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund, säger att man tänker fråga ministeriet och Evira om möjligheten till undantagslov.

- Lagen säger att du måste ha ut djuren men samtidigt får du inte utsätta dina djur för fara. Det hela är något av ett Moment 22, säger Nylund.

Håkan Backs kor i Rimal i Korsholm.
Håkan Backs kor i Rimal i Korsholm. Håkan Backs kor i Rimal i Korsholm. Bild: Yle/Joni Kyheröinen kor,korsholm

Om vargen dödar till exempel en ko, finns det möjlighet till ersättning. Men på ÖSP anser man att ersättningen inte täcker hela skadan. Man har nyligen skickat ett utlåtande i frågan till jord- och skogsbruksministeriet.

Enstaka fall

Men hur vanligt är det då att vargen ger sig på kor? Visst händer det. Till exempel sommaren 2016 dödade en varg en ko i Laihela.

Jaakko Hautanen är viltplanerare på Kust-Österbottens Viltcentral.

- I Kust-Österbotten hade vi ett fall i Närpes i januari. Ser man på fjolåret hade man ett fall på området för Österbottens viltcentral. Så inte vanligt, men enstaka fall, säger Hautanen.