Hoppa till huvudinnehåll

Burma började repatriera rohingyer – första familjen anlände på lördagen men FN tycker inte det är tillräckligt säkert

Rohingyer på flykt från Burma.
Rohingyerna tvingas fly från buddhistiska Burma där de förföljs. Burma förnekar brott men vägrar också stundvis kalla folkgruppen för Rohingya (som antyder att de härstammar från norra Burma), utan föredrar Bengaler. Rohingyer på flykt från Burma. Rohingyer,Myanmar,Bangladesh

Enligt Burma har den första rohingyafamiljen nu hämtats från Bangladesh till delstaten Rakhine. Folkgruppen rohingya har tvingats gå i flykt efter att de förföljts av anti-muslimska grupperingar i buddhistiska Burma.

700 000 rohingyer har flytt till Bangladesh sedan augusti, då konflikten mellan Burma och rohingyerna blossade upp då en militärstyrka inledde en operation i Rakhineområdet.

FN har kallat situationen för en etnisk rensning och världen har mer eller mindre unisont fördömt Burmas agerande mot rohingya, men också fredspristagaren och Burmas statskansler Aung San Suu Kyis brist på agerande i konflikten.

Men under vintern trappade myndigheterna ner konflikten, erkände att rohingyer dödats av burmesiska soldater och dömde fyra soldater för mord. Planen var att i januari inleda återbördandet av rohingyer från Bangladesh, men det försenades.

Nu säger Burma ändå att den första familjen har repatrierats till ett tillfälligt läger i Rakhine.

FN har sagt att det inte ännu är säkert att repatriera rohingyer till Burma.

Karta över Burma och Bangladesh.
Karta över Burma och Bangladesh. Bild: Yle / Google kartor,Myanmar,Bangladesh

Rohingya anser sig härstamma från västra Burma, eller Myanmar som landet officiellt hetat sedan militärkuppen 1989, men burmesiska myndigheter säger att de är en ny folkgrupp i landet.

De flesta rohingyerna är muslimer, genom intensiv kontakt med religionen som i hundratals år varit utbredd i de norra delarna av den indiska subkontinenten. En liten del är hinduer.

Källa: AFP